Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Sadurní de Collsabadell - LLINARS DEL VALLÈS (CATALUNYA)

(Referència: 8419)


Alçada del campanar 22.6
Descripció Altitud: 240 metres.
Església romànica del 1133 de la que en queden restes com l'actual presbiteri, i de finals del segle XII visibles als murs laterals on s'hi troben frisos d'arcs cecs llombards; fou modificada posteriorment als segles XVI, XVII, i al XVIII amb la capella de la Mare de Déu de la Bona Sort. Consta d'una nau de tres trams coberta amb una volta de canó de mig punt sobre cinc arcs torals dels que només el central deixa veure la seva estructura de grans carreus de granit; té transsepte doble i, l'extrem d'un d'ells, a la seva dreta, queda cobert per una cúpula el·líptica dins un cimbori rectangular amb teulada de quatre vessants amb cupulí cilíndric d'obra recobert amb mitja esfera i un petit pinacle al cim. Els arcs que s'obren a les capelles i al transsepte són de mig punt menys el del braç esquerre del transsepte que és gòtic apuntat com la volta de creueria de la capella que s'hi engloba. L'absis recte és fondo amb tres trams curts. La volta, com tot l'interior de l'església, està emblanquinada. Els seus murs són de paredat arrebossat menys a l'absis on es veuen paraments de carreus matussers, desiguals i mal alineats; al fons de l'absis hi ha un pany de maçoneria de pedra vista.
El frontis, a ponent, fou refet el 1736; hi té un portal rectangular amb marc de grans carreus de granit gris, un òcul a mitja alçada i la cornisa angular amb una creu de pedra al cim; el seu mur queda arrebossat i pintat en un groc discret i a les cantoneres es deixen veure els carreus grisos de granit.
Dimensions: 19'57 x 5'16 x 6'95 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de dues capelles laterals obertes a mitja església és de 16'34 metres; el transsepte en fa 15'05 x 3'05 x 5'45; la cúpula del seu braç arriba als 8'80 metres d'alçada i el cupulí als 11'51.
Campanar gòtic amb reformes tardanes. Té planta quadrada (5'66 x 5'66 m) i està dividit en quatre cossos de perímetre gradualment descendent i separats per motllures; el quart cos està coronat per una minsa cornisa amb gàrgoles als angles i un terrat amb barana de carreus i merlets esglaonats; el tercer cos constitueix la cel·la que queda oberta amb finestrals d'arc de mig punt, dos a les cares nord i sud i un a les altres dues; hi penja una campana. Adossada, té una torre cilíndrica amb una escala interior de cargol de pedra picada coberta amb una cúpula de mitja taronja; dóna accés al segon cos recobert per una volta en cúpula semiesfèrica sobre trompes, lleugerament rebaixada, de maons bens arrenglerats; en aquesta estança hi ha obertes finestretes rectangulars, una a cada cara; al centre hi té una escala robusta de fusta per arribar a una trapa gran amb tanca el centre de la cúpula i que dóna pas a la cel·la coberta amb una volta semiesfèrica rebaixada de maons sobre trompes i una petita trapa central que permet accedir al terrat; cal una escala de mà per arribar-hi. Els seus murs són de paredat amb carreus a les cantoneres als dos primers cossos i, al tercer, de carreus ben escairats de granit gris.
Situació: adossat a la façana que dóna a tramuntana.
Alçada: 22'60 metres.
Esveltesa: 4
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-29086
Autor
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-08-2000)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (06-09-2009)
 • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorTítolData
  LLOP i BAYO, FrancescLa formació dels nous campaners2023
  7 Fotos

  Fitxes de les campanes

  Editor de la fitxa CIURANA I ABELLÍ, Blai
  Actualització 21-03-2023

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
  Cel·la de campanesCampana (1)60125
  Cel·la de campanesSaturnina (2)BARBERÍ1950ca80296

 • LLINARS DEL VALLÈS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 30-11-2023
  Convertir a PDF

  Connectats: 10 Visitants: 10 Usuaris: 0