Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Muç de Cànoves - CÀNOVES I SAMALÚS (CATALUNYA)

(Referència: 8414)
Alçada del campanar 25.5
Descripció Altitud: 350 metres.
Església romànica del segle XIII. Consta d'una nau coberta amb una volta de canó amb una estructura de fulls de llibre damunt un gran arc toral de mig punt lleugerament apuntat recolzat en dues grans mènsules; està capçada per un absis semicircular mutilat i poc visible externament per construccions que el tapen. Ha tingut modificacions amb sobrealçats i amb l'afegitó de capelles laterals gòtiques amb plements en fulls de llibre; les dues de l'esquerra amb un pilar quadrat amb els caires bisellats mentre que les de la dreta hi tenen, per sostenir els arcs formers apuntats, un robust pilar doblat. El cor amb una barana de fusta descansa en una volta i en un arc rebaixats. Els seu murs interiors presenten paraments de maçoneria amb peces mig picades. El frontis està obert amb un portal romànic de dues arquivoltes de mig punt dovellades, un òcul atrompetat a mitja alçada i, part damunt de la teulada de dos vessants, s'aixeca una torre quadrada amb cornisa i coronament de merlets esglaonats, el comunidor; en ella hi ha petites finestres rectangulars obertes en algun costat.
Dimensions: 20'29 x 5'20 x 6'53 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals fa 12'56 metres. La llargada indicada inclou un atri d'una fondària de 3'31 metres separat de l'interior per una estructura vidriada.
Guarda dues piques, una de baptismal de boca poligonal de vuit costats sobre un peu de base quadrada i fust vuitavat treballat austerament; potser és renaixentista; i una altra de beneitera, més antiga, segurament medieval, també vuitavada a la boca; a la seva cara frontal hi té un senzill relleu format per dues bandes verticals; es troba adossada a l'interior d'una fornícula dins el gruix del mur lateral tot just entrant al temple a l'esquerra.
Campanar merament funcional. Té planta quadrada (6'25 x 6'25 m.). Està coronat per una minsa cornisa amb gàrgoles als caires i un terrat amb barana d'obra i de merlets esglaonats de maó. La cel·la queda oberta amb una finestra d'arc de mig punt a cada cara de mides diferents; dues campanes pengen dels finestrals que murs d'un gruix de 0'82 metres. Els seus paraments de paredat tenen un arrebossat en mal estat.
Per l'interior hi puja una escala amb diferents estructures: la primera la forma una escala de cargol metàl·lica que surt de la dreta així que s'ha passat el paravent de vidre del cancell; arriba fins al cor; des d'allí, per una porta a la dreta es passa a les golfes per una estreta escala de maons, entre murs; avançant sobre les golfes, cap a la meitat, una altra porta a la dreta dóna pas al campanar a través d'uns pocs graons; es puja per dins per una escala d'obra amb barana matussera de fusta i sobre voltes de maçoneria fins a un tercer pis; a partir d'allí una nova escala d'obra de cargol arriba a la cel·la amb un pis de reixat metàl·lic; està coberta per una cúpula rebaixada; hi té una trapa circular central tapada per una pedra movible, però tan estreta que no hi pot passar ningú; amb tot, una escala metàl·lica recolzada en el terra metàl·lic hi puja fins a tocar el centre de la volta.
Situació: incorporat al centre de la façana lateral sud, entre capelles laterals.
Alçada: 25'50 metres.
Esveltesa: 4
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-28519
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (1999)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-08-2000)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (23-03-2009)
 • 8 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 27-04-2016


 • CÀNOVES I SAMALÚS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 29-10-2020
  Convertir a PDF