Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria de l'Esperança de La Batllòria - SANT CELONI (CATALUNYA)

(Referència: 8408)


Alçada del campanar 20.8
Descripció Altitud: 100 metres.
Església aixecada el 1452 i refeta al segle XVII amb aires barrocs. Consta d'una nau amb capçalera recta i transsepte. La nau està coberta per una volta de canó de mig punt amb llunetes totes elles a base de maons ben arrenglerats. Té transsepte i l'absis recte amb tres finestrals vidriats en color, un central darrera mateix de la imatge que presideix l'altar major i dos mes als laterals. Un petit cor amb una barana de fusta descansa en un arc de mig punt i una volta, rebaixats tots dos. El frontis a la banda de ponent té un portal en arc de mig punt tancat amb dos batents vidriats en una estructura de ferro forjat, un òcul a mitja alçada i una cornisa amb curvatura convexa al centre i còncava als laterals amb una creu metàl·lica al cim. Ha estat bastida amb murs de paredat amb carreus a les cantoneres.
Dimensions: 14'26 x 5'20 x 6'50 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; el transsepte en fa 10'46 x 3'34 x 4'88.
Campanar d'un barroc auster coetani del temple. Té planta quadrada (5'00 x 5'00) i un segon cos octagonal irregular, més aviat aixamfranat, amb motllures en passar de quatre a vuit costats i a sota la cel·la. Està coronat per una minsa cornisa i un terrat amb barana de merlets esglaonats. La cel·la queda oberta amb una finestra d'arc apuntat a cada cara alterna; hi pengen campanes. L'esfera d'un rellotge es troba sota la cel·la a la banda frontal. Els murs són de paredat amb cantoneres de carreus al primer cos i de maó al superior. Una escala d'obra amb la part final de fusta puja fins a la cel·la. Encastada a la part baixa del costat de migdia hi ha una làpida on figura reproduïda la poesia que mossèn Pere Ribot va dedicar al campanar de la Batllòria.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al sud-oest de la façana principal orientada a ponent.
Alçada: 20'80 metres.
Esveltesa: 4,1
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-29322
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (08-03-2000)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-06-2000)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (2001)
 • 6 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 27-04-2016


 • SANT CELONI: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 20-09-2020
  Convertir a PDF