Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Martí de Sorbet - VILADECAVALLS (CATALUNYA)

(Referència: 8404)


Alçada del campanar 18.5
Descripció Altitud: 275 metres.
Església neoclàssica aixecada entre el 1785 i el 1797. Consta de tres naus capçades per un absis poligonal de cinc costats; la nau central, de tres trams, està coberta per una volta de llunetes damunt arcs torals de mig punt; les laterals, de dos trams cadascuna, ho estan per voltes d'aresta; les naus estan separades per dos arcs formers de mig punt damunt un pilar quadrat per banda; als peus de l'edifici, sobre el primer tram, hi ha el cor amb una bonica barana metàl·lica amb arcuacions calades; descansa en un arc rebaixat; és aquí on hi queden restes romàniques dels segles XI i XII a base d'arcs de mig punt, més o menys remodelats, que deurien formar part d'una antiga església situada perpendicularment a l'actual.
El frontis, amb aires neoromànics, queda dividit en dues zones per una motllura horitzontal amb fris d'arcs cecs al dessota; té un portal en arc rebaixat i marc de pedra rogenca, una rosassa a mitja alçada i una cornisa angular motllurada amb un fris d'arcs cecs a sota i una creu de pedra al cim. Els seus murs estan arrebossats i pintats en un to blanc groguenc.
Perpendicular al primer tram començant pels peus, a l'esquerra, s'hi edificà entre el 1901 i el 1911 la capella del Santíssim d'estil neogòtic, premodernista, amb voltes de creuria de tres trams i absis poligonal de cinc costats; els nervis descansen en mènsules decorades amb elements florals; els cinc finestrals que permeten la seva il·luminació tenen vidrieres de colors amb representacions figuratives en estil prerafaelista, estil d'origen anglès de mitjans del segle XIX; han sofert diversos desperfectes i avui es troben degudament refetes. La confecció es féu als tallers de la casa Amigó de Barcelona; la restauració feta el 1950 i al 1993 és deguda a la casa Bonet.
Dimensions: 17'70 x 5'38 x 8'86 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total de les tres naus en fa 11'28. Les de la Capella del Santíssim són 9'85 x 5'00 x 7'45.
Arquitectes: mestre de cases Josep Camprubí; pel que fa a la capella del Santíssim, l'arquitecte fou el terrassenc d'adopció Lluís Muncunill i Parellada (1868-1931).
Guarda una petita talla policromada que representa la Pietat de l'escultor Venanci Vallmitjana i Barbany (1829-1919) artista eminent dintre del naturalisme realista; un frontal en pirogravat (1995) de Francesc Salvà i Ribas per a l'altar major.
Campanar neoromànic aixecat entre el 1863 i el 1887 damunt unes poques restes romàniques. Té planta rectangular (3'54 x 5'94 m); està coronat per un terrat amb barana de merlets esglaonats; es troba dividit en tres zones per motllures i frisos d'arcs cecs al seu dessota i té finestres d'arc de mig punt a cada pis, més grans a l'últim que fa de cel·la on hi pengen tres campanes. Al terrat hi ha una estructura metàl·lica; no s'ha tingut en compte a l'hora de fer el càlcul de l'alçada. Els seus murs, com a les façanes, estan arrebossats pintats en un color blanc groguenc. Els caires estan ressaltats de dalt a baix a manera de lesenes cantoneres. Poc ben fonamentat va caldre refer aquest cloquer en diverses ocasions fins que l'arquitecte Lluís Muncunill, el 1922, el deixà restaurat com es troba avui dia.
Per pujar fins al capdamunt del campanar primer cal fer-ho al cor per una escala d'obra des de la banda esquerra del temple; hi té graons de pedra artificial i una barana baixa amb un ample passamà de fusta. Per una porta oberta a la dreta del cor s'entra al cos del campanar; l'escala que puja pel seu interior és del tipus normal a Catalunya, sobre voltes i arrapada als murs tot deixant un ull central; té una barana metàl·lica. Al terrat, des de la cel·la, s'hi va per una escala de gat; una trapa sense tapadora permet accedir-hi.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al sud-est del frontis encarat a migjorn.
Alçada: 18'50 metres.
Esveltesa: 3,1
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-28286
Autor
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-10-2000)
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (24-03-2012)
  • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    ERMECPresentación de referencias de instalaciones2009
    11 Fotos

    Fitxes de les campanes

    Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
    Actualització 11-01-2023

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Cel·la de campanesCampana (1)MANCLÚS, SALVADOR1960ca4037
    Cel·la de campanesMaria del Roser, Anna i Agustina (2)BARBERÍ1940ca4553
    Cel·la de campanesCampana (3)1940ca60125

  • Fitxa reduïda (PDF)
  • VILADECAVALLS: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 29-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 99 Visitants: 98 Usuaris: 1 - francesc