Inventari de Campanes

Església de Sant Pere de Reixac - MONTCADA I REIXAC (CATALUNYA)

(Referència: 8382)
Alçada del campanar 20.5
Descripció Altitud: 145 metres. Municipi de Montcada i Reixac
Església d’origen romànic, refeta el 1676. Consta de dues naus cobertes amb unes voltes de canó modernes i capçades per dos absis, el major, que fa de capçalera a la nau de migdia, és rectangular, i el lateral de la nau de tramuntana és semicircular; les naus estan separades per dos arcs formers de mig punt damunt un pilar de secció quadrada. El portal es troba obert al mur lateral de migdia. Els seus murs tenen paraments de carreus de mida petita irregulars; els de l'absis semicircular, amb sòcol, són mitjans, irregulars, una mica matussers i disposats en filades.
Guarda al seu interior una imatge romànica de la Mare de Déu i el Nen en talla de fusta policromada de transició dels segles XII al XIII originària de terres castellanes; una creu processional d’argent amb elements romànics, gòtics i barrocs; el sepulcre d’Alamanda de Reixac, del segle XV, avui refet després de la seva destrucció al 1936, i dues imatges, una de la Mare de Déu del Roser del segle XVII, barroca, i l’altra moderna de sant Pere, de marbre, de l’escultor Joan Rebull i Torroja (1899-1981).
Campanar amb un primer alt cos de base romànica gairebé quadrada (5'56 x 5'50 m); el segon cos és octagonal. El primer cos és dels segles XI i XII, i el segon del segle XVIII. Els seus murs tenen paraments de carreus petits barrejats els clars i els rogencs com un mosaic. La cel·la queda oberta amb finestres d'arc de mig punt, una a cada cara alterna; una motllura es troba al seu dessota i una altra al damunt mateix de les finestres; té una cornisa destacada i la coberta gairebé plana. Per accedir a l'interior del campanar s'hi va per una porta oberta a la sagristia; fins al primer pis hi ha una escala de fusta, després és de pedra, arrapada als murs i amb un ull central.
Situació: sobre la capçalera de la nau major al migdia, en el seu angle sud-est.
Alçada: 20'50 metres.
Esveltesa: 3,6
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-27468
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-07-2000)
 • 2 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 25-04-2016


 • MONTCADA I REIXAC: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 08-03-2021
  Convertir a PDF