Inventari de Campanes

Església de Santa Maria de Barberà "la Romànica" - BARBERÀ DEL VALLÈS (CATALUNYA)

(Referència: 8372)


Alçada del campanar 27
Descripció Altitud: 145 metres.
És el temple que correspon a la parròquia de Sant Jordi de Sabadell; a aquest municipi s'hi troba només el despatx parroquial.
Església dels segles XI i XII (1122). Consta d'una nau coberta amb una volta de canó apuntada damunt un arc toral, d'un transsepte amb volta de canó de mig punt i, per capçalera, tres absis semicirculars amb decoració exterior d'arcs cecs i lesenes. El creuer té una planta de forma trapezial i està precedit de l'arc toral; els absis laterals estan oberts al transsepte; el de la banda nord es troba sota el campanar. El frontis encarat a ponent té un portal de dues arquivoltes en degradació de mig punt a base de dovelles i carreus ben escairats; sota la cornisa hi ha oberta una allargassada finestra d'arc de mig punt. Igualment n'hi ha dues a cadascun dels murs nord i sud; al braç del transsepte que dóna a migdia hi ha un petit òcul excèntric a sota les arcuacions. Els seus murs són de carreus bastos, desiguals i disposats en filades uniformes més o menys horitzontals, tant per l'exterior com per l'interior; presenten per fora decoració d'arcs cecs sota la cornisa
Dimensions: 19'22 x 5'37 x 9'91 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; el transsepte en fa 11'13 x 3'66 x 6'68; la volta sobre el creuer arriba als 9'14 metres d'alçada. El mur del frontis té un gruix d'un metre 21 centímetres.
Guarda unes pintures murals del període romànic que omplen els tres absis, pintures que es troben també en les antes que els separen.
Campanar romànic del segle XII. Té base rectangular (6'00 x 4'00 m) i una coberta piramidal. Els seus murs són de carreus petits de pedra barrejats els clars i els rogencs. Estan decorats amb arcs cecs a mitja alçada acompanyats d'un fris de dents de serra a uns 8 metres del sòl; el cos superior presenta unes àmplies cantoneres ressaltades a manera de lesenes. La cel·la està dotada de finestres geminades d’arc de mig punt, dues a cada costat, tant als murs amples com en els curts; en aquests estan separades per columnetes amb capitell mensuliforme.
No té escala interior; per accedir a la cel·la s'ha de fer ús d'escales de mà, primer per pujar sobre la teulada de la sagristia (costat de migdia), després per accedir a la del temple i, des d'ella, per arribar a una de les finestres baixes de migdia del campanar tancada per una reixa; des d'allí per l'interior hi ha una curta escala fins a la cel·la.
Situació: damunt el braç esquerre del transsepte fent angle al nord-est, tocant a l’absis.
Alçada: 27'00 metres.
Esveltesa: 4,5
Protecció Bé Cultural d'Interès Nacional 906-MH-ZA
Identificador: RI-51-0010160
Autor
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-10-2000)
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (21-12-2008)
  • 11 Fotos

    Fitxes de les campanes

    Editor de la fitxa CIURANA I ABELLÍ, Blai
    Actualització 27-06-2023

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Cel·la de campanesCampana (0)FORTUNY, FRANCESC1950ca4553
    Cel·la de campanesSant Josep (Mi) (1)PETIT & FRITSEN (AARLE-RIXTEL)19985072
    Cel·la de campanesSant Jordi (Do#) (2)PETIT & FRITSEN (AARLE-RIXTEL)199870199
    Cel·la de campanesSanta Maria (La) (3)PETIT & FRITSEN (AARLE-RIXTEL)199890422

  • Fitxa reduïda (PDF)
  • BARBERÀ DEL VALLÈS: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 53 Visitants: 53 Usuaris: 0