Inventari de Campanes

Glèisa de Santa Maria - VILAMÒS (CATALUNYA)

(Referència: 8369)


Alçada del campanar 24.22
Descripció Altitud: 1235 metres.
Església romànica del segle XII modificada cap al XVI o poc abans. Consta de tres naus de quatre trams amb columnes de separació damunt les quals descansen els arcs de mig punt tant els formers com els torals de cada nau; la central i la lateral sud estan cobertes per voltes de canó, la lateral nord per una de quart de canó; la capçalera, del segle XVI, recta i a manera de transsepte que sobresurt, substitueix els antics absis semicirculars i tanca igualment les tres naus amb una teulada pròpia de quatre vessants. El portal romànic del mur de migdia dels segles X i XI es troba avui cegat; al segle XVII se n'obrí un de nou al mur de ponent, rectangular, amb pilastres als muntants de carreus ben escairats i encoixinats amb entaulament; té una creu i el crismó encastats al seu damunt, tot en pedra blanca; a la llinda hi figura la data de 1816 que és quan es completà l'obra. Més amunt hi ha un òcul a mitja alçada i una cornisa angular que indica la gran amplada de l'única teulada de dos vessants que cobreix les tres naus. Els seus murs són de carreus matussers o de lloses mig picades disposades irregularment malgrat l'intent de fer-ho amb una certa uniformitat sobretot en la part baixa.
Guarda un estela romana encastada al mur exterior de migdia prop del portal romànic; altres en els murs del campanar, i una pica beneitera circular de marbre de finals del segle XII o poc més tard decorada tota ella amb relleus diversos i que se sustenta en un peu cilíndric ornat amb cabotes de diamant disposades ordenadament en fileres i amb una base soguejada.
Campanar romànic del segle XI, molt senzill. Té planta gairebé quadrada (4'32 x 4'45 m) amb quatre pisos de finestres d'arc de mig punt a cada cara, una al primer, estreta, dues als altres nivells superiors i més amples; en el pis de dalt de tot encara ho són més i també més altes; allí hi ha ubicada la cel·la; hi penja alguna campana. Està coronat per una cornisa i una teulada de quatre vessants de lloses de pissarra negra. Els seus murs són de petits carreus matussers coberts amb un arrebossat blanquinós perdut en part.
Situació: adossat i recolzat en el mur de migdia, proper al frontis orientat a ponent.
Alçada: 24'22 metres.
Esveltesa: 5,4
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-510
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (25-05-2006)
 • 4 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 25-04-2016


 • VILAMÒS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 24-01-2021
  Convertir a PDF