Inventari de Campanes

Glèisa de Santa Eulària d'Unha - NAUT ARAN (CATALUNYA)

(Referència: 8364)


Alçada del campanar 27.71
Descripció Altitud: 1289 metres.
Església romànica del segle XII que ha sofert transformacions posteriors. Consta de tres naus de quatre trams irregulars de planta trapezial separades per tres arcs formers de mig punt damunt tres columnes per banda; la central esta coberta amb una volta de canó sobre tres arcs torals de mig punt, les laterals amb volta de quart de canó; estan capçades per tres absis semicirculars prolongats per un tram rectangular; per l'exterior presenten decoració llombarda d'arcs cecs, lesenes i cornises motllurades amb un fris de dents de serra al dessota. Els seus murs mostren paraments de carreus petits, matussers i irregulars. L'entrada es fa per un portal dovellat en arc de mig punt situat a migdia.
Dimensions: 23'00 x 4'60 x 6'47 metres de llargada, amplada i alçada respectivament; l'amplada total de les tres naus fa 10'35 metres; aquestes amplades, ja que les naus són mes estretes de la capçalera que dels peus, són les mitjanes de les mesures dels seus extrems.
Guarda tres piques baptismals i beneiteres romàniques (segles XII i XIII); unes pintures murals romàniques a l'absis i altres de tardo-gòtiques al cor segurament del segle XVI. Unes pintures murals renaixentistes de finals del segle XVI amb les virtuts teologals, i tres retaules barrocs ubicats als absis.
Campanar del 1775 de planta gairebé quadrada (4'70 x 4'80 m) amb un segon cos octagonal coronat per una cornisa i una agulla de pissarra octagonal de base bulbosa i amb una forta inflexió a la base. La cel·la amb una motllura al seu dessota queda oberta amb una finestra d'arc de mig punt a cada cara; hi pengen quatre campanes, dues de grans i dues de petites. Damunt del mur dels peus, sobre l'arc presbiteral, s'hi aixeca una alta espadanya de dos ulls en arc de mig punt en dos nivells separats per una senzilla motllura; en l'inferior hi penja una campaneta; estan protegits per una teuladeta de dos vessants amb fort pendent.
Des del cor de fusta es pot accedir a l'interior del campanar; una escala ampla de fusta puja arrapada al mur de tramuntana on hi troba quatre pisos també de fusta i deixa una ampli ull d'escala a la banda oposada.
Situació: adossat al nord-oest del mur dels peus encarat a ponent.
Alçada: 27'71 metres.
Esveltesa: 5,7
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-294
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (26-05-2006)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (20-08-2011)
 • 19 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 20-04-2016


 • NAUT ARAN: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 23-01-2021
  Convertir a PDF