Inventari de Campanes

Glèisa de Sant Pèir de Gessa - NAUT ARAN (CATALUNYA)

(Referència: 8359)


Alçada del campanar 27.85
Descripció Altitud: 1232 metres.
Església del segle XVIII; conserva vestigis d'un anterior temple romànic del segle XII. Consta d'una nau de quatre trams coberta amb una volta de canó sobre arcs torals i capçada per un un absis semicircular; les capelles laterals són modernes. Té un portal neoclàssic del 1816 al mur de tramuntana on hi figura la data del 1930 que correspon al moment de la restauració quan es va aixecar el seu mur amb grans carreus ben escairats de pedra blanquinosa; la portada la forma un portal en arc de mig punt sobre senzilles impostes al fons d'una arcada amb concavitat a l'intradós i flanquejat per dues pilastres toscanes d'escàs relleu que sostenen un arquitrau i una cornisa motllurada amb una petita fornícula sense imatge i dos pinacles de bola adossats al mur situats per damunt de les pilastres i la cornisa; un senzill ràfec protegeix aquesta portada.
Guarda una pica baptismal decorada amb unes petites creus en relleu; un peu d'altar romànic; un tríptic de la Passió del 1638 de Joan Brun de Bolonya, i una bonica imatge de sant Pere de talla policromada.
Campanar robust merament funcional; fou aixecat al segle XVIII; el seu aspecte rústic és més propi d'una fortalesa que d'un cloquer. Té planta rectangular (8'54 x 7'30 m) i està coronat per una cornisa motllurada sobre petites mènsules i una agulla vuitavada amb inflexió a la base de planta quadrada. La cel·la queda oberta amb dues finestres a cada costat; les que donen a llevant i a ponent són rectangulars; aquestes últimes són molt petites; les que ho fan a tramuntana tenen arc de mig punt; hi pengen algunes campanes. Els seus murs són de paredat de llosa amb carreus a cantoneres. És buit de dalt a baix llevat de la planta baixa que havia servit de graner i que està coberta amb un trespol. Una escala de fusta poc sòlida puja fins a la cel·la arrapada a un dels murs.
Situació: a la banda de ponent, adossat al mur dels peus de l'església.
Alçada: 27'85 metres.
Esveltesa: 3,2
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-4645
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (26-05-2006)
 • Bibliografia

  (Es pot ordenar per qualvol dels camps)
  AutorsTítolData
  VIELHAEl Conselh d'Aran destina 62.000€ a la consolidació del campanar de l’església de Sant Pèir de Gessa2018
  5 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 20-04-2016


 • NAUT ARAN: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 09-04-2020
  Convertir a PDF