Inventari de Campanes

Glèisa de Sant Martin de Gausac - VIELHA E MIJARAN (CATALUNYA)

(Referència: 8358)


Alçada del campanar 28.71
Descripció Altitud: 1003 metres.
Església gòtica amb vestigis d'una anterior romànica. Consta d'una nau de tres trams coberts amb voltes de creueria sobre arcs torals apuntats i motllures del segle XV; descansen damunt de semi-columnes de senzills capitells gòtics adossades als murs; un quart tram proper a l'absis té volta de llunetes sobre impostes motllurades i un arc presbiteral de mig punt ample; la capçalera està formada per un absis poligonal de tres costats recobert d'una volta d'arestes. Als peus hi té un cor de fusta. Tot l'interior està emblanquinat que ressalta amb els arcs i nervis de granit grisenc. Té dues capelles laterals de poca fondària, una per banda.
Té l'entrada sota d'un porxo amb volta de creueria a la banda de migdia sota el campanar amb la portada atrompetada al fons constituïda per cinc arquivoltes apuntades i bossellades sobre una senzilla imposta i quatre semi-columnetes i una pilastra per banda que es recolzen en un sòcol que sobresurt prou per esdevenir un banc de descans. Els seus murs mostren paraments de carreus de pedra marronosa ben escairats encara que irregulars.
Dimensions: 18'47 x 7'00 x 7'29 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; des del fons de les capelles laterals en fa 9'10.
Guarda una pica baptismal romànica decorada amb relleus de tema vegetal i dues figures humanes; una de beneitera romànica amb relleus igualment de tema vegetal; una imatge de sant Roc de fusta policromada del segle XVII; una estela funerària romana de marbre blanc encastada al mur exterior; i, en el mur dret del porxo, un carreu amb una figura arcaica del Crist a la creu en un baix relleu que tot i la seva simplicitat podria ser del segle XIII avançat.
Campanar gòtic del segle XV. Té un primer cos de planta quadrada (7'06 x 3'75 m) i un de segon vuitavat coronat per una destacada cornisa i una agulla octagonal amb pronunciada inflexió a la base; té tres motllures a diversos nivells. La cel·la queda oberta amb finestres d'arc de mig punt amb guardapols, una a cada cara; hi pengen campanes. Els seus murs tenen paraments de carreus petits, irregulars i disposats en filades uniformes; en la part baixa els carreus són força grans tot i que són encara més irregulars. Els baixos pel cantó sud, a un nivell inferior del terreny, amb unes grades per baixar-hi, estan oberts en arc apuntat amb bordó; fan de porxo al fons del qual hi ha la portada del temple.
Situació: en l'angle sud-oest del temple, damunt dels peus de la nau de la que en gran part sobresurt per la banda de migdia.
Alçada: 28'71 metres.
Esveltesa: 4
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-507
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (27-05-2006)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (22-08-2011)
 • 13 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 20-04-2016


 • VIELHA E MIJARAN: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 09-04-2020
  Convertir a PDF