Inventari de Campanes

Glèisa de Sant Pèir d'Escunhau - VIELHA E MIJARAN (CATALUNYA)

(Referència: 8357)


Alçada del campanar 23.6
Descripció Altitud: 1050 metres.
Església romànica del segle XI o XII amb modificacions d'èpoques posteriors. Consta d'una nau de sostre pla amb embigat de fusta sobre arcs torals apuntats, transsepte amb volta de creueria i capçalera recta; una finestra gòtica es troba al mur sud. Una portalada atrompetada romànica de pedra blanca oberta al mur de tramuntana sobresurt lleugerament del mur lateral bastit amb paraments de maçoneria barroera de lloses; aquesta portada té els brancals de carreus ben escairats i tres arquivoltes dovellades alternades amb motllures bossellades que descansen en impostes i sobre dues columnes per banda de bases i capitells decorats amb relleus. Al timpà hi ha un relleu que representa un Crist a la creu de factura molt arcaica que es prolonga sobre la llinda decorada amb un escacat, tots dos d'una sola pedra; un fris igualment escacat envolta les arquivoltes; com a tancament superior hi figura un altre fris horitzontal amb relleus simbòlics com el crismó, estrelles i creus. Els murs de l'església mostren paraments de maçoneria amb el morter de calç ben a la vista.
Dimensions: 25'00 x 5'00 metres de llargada i amplada respectivament; l'amplada és la mitjana de les mesures extremes de la nau irregular; la màxima en un cos central com si fos un transsepte arriba als 8 metres.
Guarda dues piques romàniques, una de baptismal d'un metre deu de diàmetre amb relleus arcaics i una de beneitera. Un Santcrist de talla del segle XII; una altra talla d'un Santcrist del segle XIII; una de gòtica del segle XV de Sant Pere, i una de Sant Jaume policromada del segle XVII.
Campanar dels segles XVII-XVIII. Té planta gairebé quadrada (5'25 x 5'60 m) i està coronat per una cornisa vuitavada i una agulla octagonal amb inflexió escassa a la base; estan recobertes de petites lloses de pissarra. La cel·la té dos nivells de finestres d'arc de mig punt, les de l'inferior, però, es troben paredades. Els seus murs de maçoneria amb el morter de calç molt visible no tenen cap element que dissimuli la seva nuesa.
Situació: adossat a la capçalera orientada a ponent.
Alçada: 23'60 metres.
Esveltesa: 4,2
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-500
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (27-05-2006)
 • 3 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 20-04-2016


 • VIELHA E MIJARAN: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 26-01-2021
  Convertir a PDF