Inventari de Campanes

Glèisa de Sant Andrèu de Casau - VIELHA E MIJARAN (CATALUNYA)

(Referència: 8356)
Alçada del campanar 29.14
Descripció Altitud: 1003 metres.
Església d'origen romànic, engrandida i modificada al segle XVI. Consta d'una nau romànica coberta amb una volta de canó; la capçalera és recta sota mateix del robust campanar; té un cor als peus. La portada atrompetada gòtica està oberta al mur de migdia amb pedra blanca; tres arquivoltes motllurades en arc apuntat queden prolongades pels muntants fins a un sòcol excepte una, la més exterior, que ho fa en una columneta per banda; queden recobertes per un guardapols amb un monograma de Crist encastat damunt la dovella clau; un destacat ràfec de doble vessant la protegeix. Els seus murs són de maçoneria amb peces mig carreuades; conserven restes d'un antic arrebossat. Una cornisa recorre els murs laterals sobre caps de biga.
Guarda una pica baptismal preromànica monolítica de marbre gris amb decoracions; una pica beneitera del segle XII de marbre decorada amb la figura d'una màscara; una talla d'una Mare de Déu romànica del segle XIII d'uns 80 centímetres d'altura; i damunt la portalada, una placa amb un crist en relleu d'aspecte arcaic.
Campanar robust merament funcional. Té planta rectangular (6'50 x 7'32 m); s'hi distingeixen tres cossos separats per senzilles motllures. Està coronat per una cornisa i una agulla piramidal vuitavada amb inflexió a la base quadrada; la seva coberta està formada per petites peces de maó vist. La cel·la té dues finestres d'arc de mig punt a cada cara; hi pengen campanes. Els seus murs són de paredat de llosa barrejats amb carreus matussers; estan revestits d'un arrebossat mig perdut a la cel·la i a la base; la resta presenta negrors degudes a humitats i a deixadesa.
Situació: damunt la capçalera orientada a llevant.
Alçada: 29'14 metres.
Esveltesa: 4
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-4714
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (27-05-2006)
 • 4 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 20-04-2016


 • VIELHA E MIJARAN: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 27-01-2021
  Convertir a PDF