Inventari de Campanes

Glèisa dera Assompcion de Maria (Glèisa dera Mair de Diu dera Purificacion) - BOSSÒST (CATALUNYA)

(Referència: 8352)


Alçada del campanar 30.7
Descripció Altitud: 710 metres.
Església romànica del segle XII. Consta de tres naus de quatre trams cobertes amb una volta de canó la central i de quart de canó les laterals, totes tres sobre arcs torals de mig punt que, en les laterals, descansen en pilastres d'escàs relleu; estan separades per arcs formers de mig punt damunt tres robustes columnes per banda fetes de carreus ben picats; la capçalera, a llevant, la formen tres absis semicirculars amb sòcol i amb decoració llombarda a base de lesenes i un fris d'arcs cecs al dessota de la cornisa motllurada i recorreguda per un fris d'escacat i amb caps de biga el central; interiorment, aquest, està prolongat per un tram i té un arc presbiteral apuntat. Als peus de la nau s'hi troben dos cors superposats damunt embigats de fusta. Els seus murs són de carreus ben escairats, irregulars i disposats en filades uniformes; una cornisa exterior sobre mènsules decora el mur nord.
Té un portal rectangular romànico-gòtic al mur de migdia amb la llinda decorada amb un relleu de volutes i un timpà amb el Crismó sota tres arquivoltes dovellades de mig punt en degradació un pèl apuntades i amb un bordó decorat amb un escacat molt marcat; descansen en una senzilla imposta i en els muntants carreuats; en el mateix mur hi ha obertes tres finestres gòtiques entre pilastres.
Un segon portal rectangular romànic al mur de tramuntana el formen dues arquivoltes de punt rodó sobre una senzilla imposta sostinguda per dues columnes per banda alternades amb antes, una llinda amb decoració d'escacat i un crismó central; el timpà està decorat amb relleus arcaics del Pantocràtor i els símbols de l'Apocalipsi; un guardapols embegut en el mur presenta una decoració en escacat.
Dimensions: 19'97 x 4'83 x 8'74 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada de les tres naus juntes fa 11'51 metres.
Guarda una pica baptismal semi-ovoide amb peu cilíndric i unes franges horitzontals de rebaix; podria ben bé ser romànica, segles XII o XIII. Algunes restes de pintures murals de transició del romànic al gòtic del segle XIV s'han trobat darrerament en l'absis central.
Campanar romànic possiblement del segle XI. Té planta quadrada (5'60 x 5'60 m) i quatre pisos; l'inferior, alt i sense obertures, està decorat amb un fris d'arcuacions cegues a la seva part superior; el segon té una finestra d'arc de mig punt per la banda de ponent i té dos frisos que el separen dels de més amunt: un d'arcs cecs i l'altre de dents de serra; els dos cossos superiors tenen finestres dobles d'arc de mig punt a cada cara, més grans les del capdamunt; els caires fins a la base de l'últim pis tenen un escàs relleu a manera de lesenes cantoneres; el coronament el formen la cornisa i una agulla de pissarra vuitavada molt aguda amb inflexió a la base quadrada; en ella, pel cantó de migdia, hi ha oberta una llucana. Els seus murs són de petits carreus desiguals disposats en filades força uniformes. Probablement la base formava part d'una antiga torre de defensa. Un rellotge d'esfera està situat en la llucana de la base de l'agulla per la banda de migjorn. A l'escala interior de fusta s'hi accedeix des de la sagristia per una porta estreta.
Situació: angle nord-est de l'edifici, adossat al mur de tramuntana, prop de l'absis.
Alçada: 30'70 metres.
Esveltesa: 5,4
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-1406
Autor
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (25-05-2006)
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (21-08-2011)
  • VILARRÚBIAS I CUADRAS, Daniel [Campanaus e campanes dera Val d'Aran] (2013)
  • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    ERMECPresentación de referencias de instalaciones2009
    REDACCIÓBossòst acordona la zona perimetral del campanar de l’església2016
    23 Fotos

    Fitxes de les campanes

    Editor de la fitxa CIURANA I ABELLÍ, Blai
    Actualització 06-04-2023

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Cel·la de campanesSanta Bàrbara (1)SEL, AGUSTÍN18114760
    Cel·la de campanesSanta Maria (2)ESCOUBED, BERTRAND190066.5170
    Cel·la de campanesSanta Maria (3)BALLESTEROS187090.5429
    Cel·la de campanesCampana (4)1830ca110771
    EspadanyaCampana1850ca4037

  • Fitxa reduïda (PDF)
  • BOSSÒST: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 25-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 90 Visitants: 89 Usuaris: 1 - francesc