Inventari de Campanes

Glèisa de Sant Pèir de Betlan - VIELHA E MIJARAN (CATALUNYA)

(Referència: 8350)


Alçada del campanar 20.56
Descripció Altitud: 1041 metres.
Església romànica aixecada al voltant del segle XII i modificada modernament. Conserva del romànic l'absis semicircular i part important dels murs. Consta d'una nau trapezial coberta amb una volta de canó damunt un arc toral de mig punt que reposa en sengles pilastres a banda i banda; dues capelles laterals que poden aparentar un fals transsepte són de construcció força posterior. El portal rectangular, situat al mur lateral de migdia, mostra una llinda i muntants de grans carreus ben escairats de pedra blanca. Els seus murs tenen paraments de paredat de lloses amb un arrebossat envellit.
Dimensions: 14'72 x 4'85 x 7'23 metres de llargada, amplada i alçada respectivament; l'amplada total comptada des del fons de les capelles fa 15 metres.
Guarda una pica baptismal romànica del segle XIII decorada amb fullatges; una talla de la Mare de Déu amb el Nen romànica; unes talles barroques i unes pintures murals del segle XVII a l'absis i al fons d'una capella.
Campanar rústic merament funcional aixecat en el moment que el temple va ser ampliat amb les capelles laterals. Té planta gairebé quadrada (4'64 x 4'90 m) i està coronat per una minsa cornisa i una agulla vuitavada amb inflexió a la base quadrada; està recoberta de lloses de pissarra negra. El cos del cloquer, de paredat de llosa i mig arrebossat, queda sense cap element decoratiu que trenqui la seva verticalitat; per tant presenta els murs completament nus; només una finestreta sagetera queda a mig aire a la cara sud. La cel·la està oberta per una finestra d'arc de mig punt a cada cara; hi pengen campanes. Té una escala exterior de graons de pedra i sense barana per accedir a la porta oberta a poca alçada per on s'entra a un primer pis des del qual, per una escala de fusta, s'accedeix a la cel·la.
Situació: adossat al mur de ponent fent angle al sud-oest del mur lateral de migdia.
Alçada: 20'56 metres.
Esveltesa: 4,2
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-4690
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (25-05-2006)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (21-08-2011)
 • 8 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 20-04-2016


 • VIELHA E MIJARAN: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 28-01-2021
  Convertir a PDF