Inventari de Campanes

Glèisa de Sant Feliu de Bagergue - NAUT ARAN (CATALUNYA)

(Referència: 8346)


Alçada del campanar 23.36
Descripció Altitud: 1430 metres.
Església d'origen romànic (segle XIII) modificada cap el 1524. Consta d'una nau coberta en part amb una volta de canó; una altra part ho està per un empostissat situat lleugerament a més alçada que la volta; està capçada per un absis rectangular que va substituir el primitiu romànic. Té una portalada atrompetada a ponent amb tres arquivoltes de mig punt dovellades sobre impostes i brancals carreuats; un guardapols que descansa en una senzilla imposta està decorat amb un escacat a l'intradós i un dibuix soguejat a l'extradós. Els seus murs de carreus irregulars ben escairats estan disposats en filades uniformes; al mur lateral de migdia s'hi aixequen per l'exterior tres àmplies pilastres d'escàs relleu i, amb el mateix gruix d'elles, també ho mostra la part del mur proper al frontis; sota la cornisa hi apareix un fris d'arcs cecs que es troben fins i tot en les pilastres.
Dimensions: 19'00 x 5'00 x 6'00 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; la part de la nau empostissada es troba a 7'76 metres d'alçada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals fa 13'50 metres; l'amplada de la nau, com que és irregular, més estreta de la capçalera que dels peus, té una mitjana de 5 metres, mentre que les extremes fan 4'50 i 5'52 respectivament.
Guarda una ara romànica amb decoració; una imatge renaixentista de la Mare de Déu amb el Nen; un Crist gòtic, i un retaule del barroc popular.
Campanar barroc d'estil rústic aixecat el 1763. Té un primer baix i robust cos de planta gairebé quadrada (4'90 x 5'20 m) i un de segon alt vuitavat. La cel·la queda oberta amb finestres d'arc de mig punt, una a cada cara; hi pengen campanes; hi ha una motllura al dessota de les finestres. Està coronat per una cornisa i una agulla vuitavada amb inflexió a la base coberta amb lloses de pissarra negra. Els seus murs són de paredat de lloses amb carreus a cantoneres i conserven mostres escasses d'un antic arrebossat.
Situació: adossat i recolzat en el mur del frontis encarat a ponent en el seu angle sud-oest.
Alçada: 23'36 metres.
Esveltesa: 4,5
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-4637
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (26-05-2006)
 • 6 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 19-04-2016


 • NAUT ARAN: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 26-01-2021
  Convertir a PDF