Inventari de Campanes

Glèisa de Santa Maria d'Arties - NAUT ARAN (CATALUNYA)

(Referència: 8343)


Alçada del campanar 27.45
Descripció Altitud: 1140 metres.
Església romànica del segles XII-XIII. Consta de tres naus, la central de quatre trams, un d'ells amb el cor, coberta per una volta de canó lleugerament rebaixada damunt tres arcs torals; les laterals ho estan per una de quart de canó; les separen arcs formers de mig punt damunt robustes columnes de carreus; les columnes presenten una lleugera inclinació. Les naus estan capçades per dos absis semicirculars romànics llombards amb arcs cecs sota cornisa corresponents a les naus laterals; el central romànic fou destruït (en queden restes visibles a l'exterior) i avui es troba substituït per un de rectangular; el presbiteri està cobert per una volta de canó; els absis laterals mostren paraments de carreus petits, irregulars, disposats en fileres uniformes i amb un fris sota cornisa d'arcs cecs que descansen en mènsules en forma de caparrons; una espadanya de dos ulls està situada sobre el mur de la capçalera.
Té un portal romànic atrompetat a tramuntana format per sis arquivoltes de punt rodó i amb un bordó decorat amb escacat igualment com alguna de les arquivoltes; aquestes es prolonguen als muntants sobre antes sense que cap imposta les en separi. El cor sobre un embigat de fusta es prolonga un tram pels laterals.
Dimensions: 22'06 x 6'07 x 9'77 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total de les tres naus fa 13'85 metres.
Guarda un retaule gòtic a l'altar major del 1475 del mestre d'All i del d'Arties; unes pintures murals del segle XVI decoren el presbiteri; diversos retaules barrocs (de santa Cristina, sant Agustí i sant Fabià); unes talles romàniques de la Mare de Déu del Remei i d'un Sant Crist policromat sedent amb el símbol de l'Agnus Dei a la mà. A més a més, s'hi troben dues piques romàniques de marbre amb relleus arcaics, una és baptismal i l'altra beneitera.
Campanar del segle XVI en estil gòtic tardà. Té planta quadrada (4'20 x 4'20 m) i està coronat per una cornisa sobre caps de biga i per una agulla vuitavada de pissarra amb inflexió a la base quadrada on hi ha oberta una llucana amb un rellotge d'esfera pel cantó nord; té finestres a tres nivells separats per sengles motllures, als dos inferiors d'arc apuntat i dobles (a llevant, en l'inferior, només n'hi figura una), al superior d'arc de mig punt i triforades. Els seus murs presenten paraments de petits carreus irregulars disposats en fileres uniformes. Una escala de cargol estreta puja fins a la cel·la on hi pengen cinc campanes.
Situació: centrat sobre el cos de l'església encarat a ponent corresponent als peus.
Alçada: 27'45 metres.
Esveltesa: 6,5
Protecció Bé Cultural d'Interès Nacional 164-MH
Identificador: RI-51-0004294
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (26-05-2006)
 • 8 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 19-04-2016


 • NAUT ARAN: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 01-04-2020
  Convertir a PDF