Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Martí de Tours - SANT MARTÍ DE RIUCORB (CATALUNYA)

(Referència: 8334)

Alçada del campanar 47
Descripció Altitud: 409 metres.
Església gòtica del segle XIV molt reformada entre el 1603 i el 1696. Consta d'una nau coberta amb una volta de creueria i amb la capçalera poligonal. La capella lateral de la Mare de Déu del Tallat, barroca, està coberta per una cúpula el·líptica. El mur del frontis té una portalada barroca amb el portal en arc de mig punt filetejat damunt impostes i muntants carreuats amb treball acanalat; unes poques grades es troben davant del llindar; a banda i banda hi té dues columnes salomòniques exemptes amb capitells d'ordre compost i sobre pedestals adossats al mur, dues a cada costat entre les quals hi ha fornícules sense imatge; tenen fragments d'un arquitrau que fan com un segon capitell decorats amb relleus barrocs i filets; al damunt d'ells hi la la cornisa i dos frontons circulars truncats sobre cada parella de columnes amb pinacles intercalats; una fornícula buida està situada sobre la portalada amb relleus decoratius barrocs a l'entorn i un frontó circular truncat al damunt; una rosassa motllurada i atrompetada a mitja alçada, una cornisa horitzontal motllurada i un frontó triangular central com a coronament. El frontis té un parament de carreus grans ben escairats i disposats en filades uniformes mentre que els murs laterals són de maçoneria; tots ells de pedra blanquinosa
Dimensions: 28'80 x 9'32 x 13'40 metres de llargada, amplada i alçada respectivament; des del fons de les capelles laterals fa una amplada total de 15'90 metres.
Arquitectes: Pere Xauxo (Perris Xauxes), mestre de cases de Ciutadilla, el 1602 projecta les obres de la sagristia, les del presbiteri i algunes capelles; Pau Viala, de Tàrrega, és l'escultor que es va encarregar de les columnes de la portada (1694); el mestre d'obres de Guissona Feliu Borràs i Josep Prat Delorta (1726-1790) de Barcelona s'ocupen del campanar cap el 1775.
Guarda unes pintures al fresc, al presbiteri i al baptisteri, de Jaume Minguell (1958) de Tàrrega.
Campanar neoclàssic aixecat entre el 1775 i el 1779 refet després de la guerra del 1936. Té planta gairebé quadrada (7'82 x 8'10 m) i un segon cos octagonal irregular amb la cel·la de vuit finestrals d'arc de mig punt de diferent llum per adaptar-se a les diverses amplades de cada cara; una d'elles cegada ja que per aquella banda hi puja l'escala; hi pengen campanes. Els caires de la cel·la estan ressaltats amb fines pilastres toscanes; està coronat per una cornisa motllurada i un terrat amb balustrada i petits pinacles de bola sobre els pilars dels caires; al seu damunt s'aixeca una torrella octagonal amb contraforts als caires ressaltats i amb finestres a cada cara en arc de mig punt, nova cornisa i cúpula apuntada de vuit sectors triangulars amb les careneres destacades.
Per l'interior hi puja una escala ampla de graons de pedra arrapats als murs i a un robust pilar central; en arribar al segon cos s'estreny una mica i per dins s'enfila per un cos cilíndric fins un pis cobert per una volta semiesfèrica situat sota de la cel·la; des d'allí una estreta escala de cargol de pedra picada hi dóna accés per una obertura situada al cantó de llevant. Té la coberta en forma de mitja taronja de peces de pedra ben tallades. L'escala segueix fins a la cúpula del capdamunt.
Arquitecte: Josep Prat i Delorta (1726-1790) de Barcelona.
Situació: damunt l'ala dreta del temple formada per les capelles laterals fent angle al sud-oest del frontis encarat a ponent.
Alçada: 47 metres; dada que m'ha esta facilitada per la gent del poble i acceptada com a molt probable; un servidor no he tingut manera de comprovar-ho degut a les dificultats que presenta la seva situació per estar rodejat d'edificacions, carrers estrets i per un desnivell proper que impedeix fer el càlcul amb precisió.
Esveltesa: 5,8
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-457
Autors
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (08-07-2002)
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (18-08-2009)
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (15-04-2010)
  • 10 Fotos

    Fitxes de totes les campanes

    Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
    Actualització 18-04-2016

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
    Cel·la de campanesCampana (1)5072
    Cel·la de campanesCampana (2)60125
    Cel·la de campanesMartina (3)BARBERÍ (RIUDELLOTS DE LA SELVA)2000110771

  • SANT MARTÍ DE RIUCORB: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2021)
    campaners@hotmail.com
    : 21-04-2021
    Convertir a PDF