Inventari de Campanes

Parròquia de la Transfiguració del Senyor de Rocafort de Vallbona - SANT MARTÍ DE RIUCORB (CATALUNYA)

(Referència: 8332)

Alçada del campanar 27.2
Descripció Altitud: 446 metres.
Església neoclàssica de la fi del segle XVIII. Consta d'una nau de cinc trams coberts amb voltes de llunetes sobre arcs torals de mig punt; està capçada per un absis recte. Un cor als peus amb una senzilla barana de fusta descansa en un arc rebaixat. Una capella fonda octagonal propera a l'absis està coberta per una cúpula de vuit sectors i està capçada per un petit absis semicircular. La nau té la particularitat de tenir el seu eix no coincident amb el de la façana.
El frontis presenta paraments de pedra blanca en carreus mitjans ben escairats i en filades uniformes; els murs laterals són de paredat. Té un portal rectangular amb marc filetejat i un frontó circular igualment de marc filetejat amb un timpà decorat amb relleus en ventall; unes pilastres toscanes recorren la façana de dalt a baix fent patent la divisió interior de tres àmbits, la nau i les capelles laterals; al mateix temps una destacada motllura composta separa horitzontalment el frontis en dues zones que estan coronades per un frontó triangular amb una creu metàl·lica al cim; un òcul quadrilobulat amb marc motllurat està situat al dessota del frontó.
Dimensions: 22'53 x 6'39 x 10'19 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals arriba als 13'41 metres.
Campanar neoclàssic del 1868. Té un primer alt cos de planta quadrada (4'04 x 4'04 m); el segon és octagonal amb els caires ressaltats per fines pilastres toscanes i coronat per una cornisa motllurada i un terrat amb balustrada; al seu damunt s'aixeca una torrella també vuitavada i amb finestres d'arc de mig punt en cares alternes coberta per una cúpula lleugerament apuntada de vuit sectors triangulars amb un pinacle al cim. La cel·la queda oberta amb quatre finestrals d'arc de mig punt sobre fines impostes, un a cada cara alterna; hi pengen campanes; té una motllura a la seva base; el cos que es troba al seu dessota exhibeix un rellotge d'esfera en la seva cara frontal. Els seus murs són de carreus ben escairats de pedra blanca al frontis i arrebossats als laterals.
Per l'interior hi puja una escala de graons de pedra ancorats als murs i que deixa un ull central tancat per envans; dóna accés a la cel·la i des d'ella, per una escala de gat protegida es passa al terrat per una trapa oberta en un angle de la semiesfera que cobreix l'estança. El gruix del mur als finestrals arriba al metre quaranta.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al nord-est del frontis encarat a tramuntana.
Alçada: 27'20 metres.
Esveltesa: 6,7
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-29863
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-06-2000)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (27-09-2002)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (15-04-2010)
 • 6 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 18-04-2016

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Cel·la de campanesCampana (1)60125
  Cel·la de campanesCampana (2)MANCLÚS, SALVADOR1960ca100579

 • SANT MARTÍ DE RIUCORB: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 12-04-2021
  Convertir a PDF