Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria - ELS OMELLS DE NA GAIA (CATALUNYA)

(Referència: 8330)


Alçada del campanar 34.04
Descripció Altitud: 550 metres.
Església neoclàssica del segle XVIII; ha estat restaurada el 1996. Consta d'una nau rectangular coberta amb una volta de llunetes sobre cinc arcs torals; està acompanyada per capelles laterals; el presbiteri amb planta poligonal la fa amb raconeres; té cancell i cor. A la façana principal hi ha una portalada classicitzant amb un portal en arc rebaixat amb fines pilastres toscanes adossades als muntants, un entaulament dòric i un frontó triangular amb una fornícula buida al seu interior; està coronada per una cornisa horitzontal de banda a banda que forma amb l'angular un gran frontó amb un òcul motllurat al dessota i un de petit a l'interior del timpà; un pinacle amb bola sobresurt al cim. El mur del frontis té paraments de carreus petits de pedra groguenca, ben escairats i disposats en filades uniformes; els murs laterals són de maçoneria.
Guarda unes boniques imatges barroques recentment restaurades; del segle XVII són un Sant Esteve de meitat de segle; de finals, una Mare de Déu Assumpta a l'Altar Major, un Sant Josep atribuïda a Francesc Cervera II, i altres com Sant Francesc Xavier, Santa Llúcia i Sant Miquel i un sant franciscà de meitat del segle XVIII.
Campanar neoclàssic coetani del temple. Té un primer alt cos de planta gairebé quadrada (5'82 x 6'10 m); el segon és vuitavat i està coronat per una cornisa motllurada i una coberta piramidal baixa amb un pinacle de bola al cim; dues fines motllures el divideixen en dues zones per sota de la cel·la i una altra motllura està situada al seu damunt. La cel·la queda oberta amb finestrals d'arc de mig punt sobre senzilles impostes i emmarcats en relleu, un a cada cara alterna; hi penja alguna campana. Els murs de l'alt cos rectangular són a base de carreus petits una mica matussers disposats en filades regulars i amb carreus grans ben escairats a les cantoneres; el morter de calç és força visible a les juntures; els paraments del cos superior octagonal presenten carreus petits ben escairats i alineats; tots ells en pedra groguenca tirant a daurada; la nuesa dels murs només queda trencada en el primer cos per algunes finestres sageteres disposades en diversos nivells a la cara de migdia.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al sud-oest del frontis encarat a ponent.
Alçada: 34'04 metres.
Esveltesa: 5,5
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-29816
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (08-07-2002)
 • 2 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 18-04-2016


 • ELS OMELLS DE NA GAIA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 01-03-2021
  Convertir a PDF