Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Jaume - NALEC (CATALUNYA)

(Referència: 8329)

Alçada del campanar 27.5
Descripció Altitud: 487 metres.
Església barroca aixecada en els segles XVII i XVIII. Consta d'una nau rectangular de quatre trams coberts per voltes de llunetes sobre arcs torals de mig punt i capelles laterals a banda i banda. Té un cor amb barana de fusta damunt un arc rebaixat i una volta de llunetes. El frontis de carreus ben escairats de pedra marronosa té una portalada d'aires barrocs amb un portal en arc rebaixat i marc acanalat a l'intradós flanquejat per pilastres sobre pedestals adossades als muntants, un entaulament, una fornícula amb una petita imatge i un frontó circular amb decoració rococó d'inspiració vegetal i amb volutes a l'entorn extensiva a tota la portalada; més amunt hi apareix un òcul motllurat, una motllura horitzontal de banda a banda del frontis i una cornisa angular amb una petita espadanya d'un ull buit al cim. Els seus murs laterals tenen paraments de maçoneria amb un sòcol de 2'18 metres d'alt a tocar a la capçalera i d'uns 13 centímetres de gruix.
Dimensions: 21'80 x 7'70 x 11'73 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; des del fons de les capelles laterals l'amplada total arriba als 11'42 metres.
Guarda una bella tassa romànica com a pica baptismal; té un alt peu prismàtic d'obra i una ampliació feta a la boca modernament que la fa més àmplia.
Campanar d'aires neoclàssics austers bastit amb paraments de pedra com en la façana. Té planta pràcticament quadrada (4'75 x 4'70 m) i està coronat per una cornisa amb gàrgoles a algun angle i un terrat amb balustrada i pinacles de bola al cim dels pilars dels caires; al damunt d'ell s'aixequen quatre arcs units al centre posats en diagonal reforçats per uns contraforts i amb una bola al cim. La cel·la queda oberta amb quatre finestrals d'arc de mig punt, un a cada costat; hi penja alguna campana; té una senzilla motllura a la seva base i una esfera horària a una cara lateral.
Per l'interior hi puja una escala ampla de graons de pedra arrapada als murs i deixa un petit ull central; una senzilla barana de tub de ferro l'acompanya fins a la cel·la; la cobreix un sostre horitzontal de pedra que té una trapa per accedir al terrat; des de la cel·la s'hi puja per una escala de gat amb protecció format per sèrie d'anelles metàl·liques situada a l'angle nord-est.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle amb el frontis.
Alçada: 27'50 metres.
Esveltesa: 5,7
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-29810
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (2002)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (15-04-2010)
 • 5 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 18-04-2016

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Cel·la de campanesCampana80296

 • NALEC: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 17-04-2021
  Convertir a PDF