Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria - MALDÀ (CATALUNYA)

(Referència: 8327)

Alçada del campanar 38.67
Descripció Altitud: 428 metres.
Església neoclàssica de finals del segle XVIII ornada amb detalls barrocs. Consta de tres naus. El frontis presenta una portalada amb rica decoració barroca; té un portal en arc de mig punt flanquejat por dues columnes de capitell corinti per banda; són exemptes sobre pedestals adossats als murs; sostenen un entaulament truncat i un frontó circular; una rosassa motllurada es troba a mitja alçada amb relleus abarrocats al voltant i, per coronament, una cornisa amb curvatura semicircular convexa a la zona central i horitzontal a les dues ales i amb pinacles als punts extrems. Recorren el frontis de dalt a baix dues pilastres toscanes sobre robustos pedestals que senyalen la divisió interna de tres naus i que sostenen una destacada cornisa motllurada als laterals; igualment aquestes pilastres es troben a les cantoneres. Tot el frontis presenta paraments de carreus grans de pedra de color blanquinós ben escairats i disposats en filades uniformes; els murs laterals tenen paraments de paredat i estan arrebossats.
Arquitectes: els mestres d'obra Albareda.
Campanar neoclàssic coetani del temple. Té planta quadrada (5'85 x 5'85 m) amb un segon cos vuitavat i una destacada motllura que els separa. La cel·la està oberta amb els finestrals en arc de mig punt emmarcats per dovelles damunt impostes, un a cada cara alterna. Aquest segon cos està coronat per una cornisa motllurada i una torrella octagonal irregular amb contraforts a base de volutes als caires i amb quatre finestres, una a cada costat altern; està coberta per una gran cúpula de vuit sectors esfèrics irregulars lleugerament apuntada i folrada de rajoles de colors verds i taronja i amb les careneres blanques; un pinacle corona el cim. Els seus murs tenen els paraments de carreus ben escairats de pedra blanca.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al nord-oest del frontis encarat a ponent.
Alçada: 38'67 metres; aquesta mesura l'he aconseguida amb aproximació per les dificultats urbanístiques insuperables degudes a l'estretor del carrer i per estar rodejada d'edificis; així i tot em sembla força aproximada.
Esveltesa: 6,6
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-29795
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (08-07-2002)
 • 2 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 18-04-2016


 • MALDÀ: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 08-08-2020
  Convertir a PDF