Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria - GUIMERÀ (CATALUNYA)

(Referència: 8324)

Alçada del campanar 23.53
Descripció Altitud: 560 metres.
Església gòtica aixecada cap el 1326. Té planta de creu llatina amb tres naus de tres trams coberts amb voltes de creueria i capçades per un absis poligonal de cinc costats; té transsepte i un cor que descansa en un arc rebaixat. Les capelles situades als extrems poligonals del transsepte cobertes amb cúpules són neoclàssiques. El frontis té un portal atrompetat format per quatre arquivoltes apuntades sobre impostes i fines semi-columnetes amb capitells esculpits; un bordó sobre mènsules engloba tot el portal; al seu davant hi té dues grades d'accés. A mitja alçada del frontis s'obre un finestral d'arc apuntat i, per coronament, la cornisa angular i motllurada descansa sobre permòdols. Els seus murs són de carreus de pedra groguenca daurada, petits, ben escairats i disposats en filades regulars.
Guarda un sagrari modernista de l'arquitecte Josep Maria Jujol i un antic baptisteri de piscina circular de dos graons de profunditat amb una pica baptismal al seu interior.
Campanar gòtico-renaixentista de planta pràcticament quadrada (7'10 x 7'25 m) de la fi del segle XV o principis del XVI. Està adossat a la façana de tramuntana, una mica més enlairat que la planta de l'església, i a la muralla de la població del mateix cantó en la qual hi ha obert un dels portals; una motllura a mitja alçada el divideix en dos cossos; al superior s'hi ubica la cel·la oberta amb finestrals d'arc de mig punt, dos a cada cara de ponent i de migdia i un a les altres dues. Està coronat per una minsa cornisa amb gàrgoles als angles i un terrat amb barana de carreus. Els seus murs nus d'elements decoratius tenen paraments de petits carreus ben alineats i escairats en pedra de color groc daurat com els de l'església.
Situació: adossat al mur de tramuntana de l'església fent angle al nord-oest del frontis encarat a ponent.
Alçada: 23'53 metres, calculada des del nivell alt on descansa i no del que té l'església.
Esveltesa: 3,2
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-29773
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (22-08-2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (27-09-2002)
 • 7 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 18-04-2016


 • GUIMERÀ: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 21-04-2021
  Convertir a PDF