Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Pere de Bellver de Sió - OSSÓ DE SIÓ (CATALUNYA)

(Referència: 8316)

Alçada del campanar 17.49
Descripció Altitud: 400 metres.
Església romànica del segle XIII engrandida al XVII; conserva del romànic alguns murs i l'absis semicircular de carreus ben escairats amb decoració d'arcs cecs sobre mènsules visibles tres fileres més avall de la cornisa. La seva façana barroca és d'una gran simplicitat; té el portal de grans dovelles en arc de mig punt, una fornícula amb imatge sota mateix de la cornisa angular amb un òcul a la dreta i una finestreta a l'esquerra. Consta d'una nau de cinc trams curts i dues capelles laterals per banda; la nau està coberta per una volta de llunetes. L'absis està allargat per un tram que, per l'interior, mostra murs i decoració romànica a base, aquesta, de frisos amb decoració geomètrica que són continuació de la imposta de l'absis. Els seus murs mostren paraments de grans carreus matussers i irregulars de pedra marronosa.
Dimensions: 16'35 x 4'46 x 5'65 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total comptada des del fons de les capelles laterals fa 10'94 metres.
Campanar d'un barroc auster del segle XVII. Té un primer cos de planta gairebé quadrada (4'02 x 3'87 m) i un de segon octagonal. Està coronat per una cornisa i un terrat amb barana de carreus i pinacles de bola als vuit angles. La cel·la queda oberta amb quatre finestres d'arc de mig punt, una a cada cara alterna; té una motllura a l'arrencada dels arcs, una altra a la seva base i una tercera que separa els dos cossos. Els seus murs són de carreus irregulars, grans i ben escairats sobretot a les cantoneres; té un sòcol de 20 cm. de gruix per 70 d'alçada.
Per l'interior hi puja una escala de maons amb marge de fusta, arrapada als murs. La cel·la té dues campanes, una de gran i una altra de mitjana. Està coberta per una volta semiesfèrica de formigó; una escala de gat permet accedir al terrat a través d'una trapa.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al nord-oest del frontis encarat a ponent.
Alçada: 17'49 metres.
Esveltesa: 4,3
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-29836
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (2002)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (01-05-2012)
 • 15 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 18-04-2016

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Cel·la de campanesCampana (1)80296
  Cel·la de campanesCampana (2)90422

 • OSSÓ DE SIÓ: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 21-04-2021
  Convertir a PDF