Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Jaume - BELIANES (CATALUNYA)

(Referència: 8315)

Alçada del campanar 16.59
Descripció Altitud: 373 metres.
Església aixecada entre el 1563 i el 1593 en estil gòtic tardà amb elements romànics aprofitats de l'edifici anterior. Consta d'una nau de tres trams coberta amb una volta de creueria i capçada per un absis poligonal de cinc costats. L'acompanyen dues capelles per banda cobertes amb volta de creueria. El cor amb una barana de balustres barrocs descansa en una volta de creueria i en un arc, rebaixats tots dos, l'arc sobre impostes. Damunt les capelles, una galeria amb baranes com la del cor, es prolonga fins al primer costat del presbiteri.
El frontis té un portal de grans dovelles en arc de mig punt sobre senzilles impostes i amb guardapols; té dues grades davant del llindar i una petita fornícula buida al damunt del portal; a sobre, una rosassa atrompetada bellament motllurada i una minsa cornisa angular amb una petita creu de pedra calada al cim; un òcul petit es troba a la dreta del portal tocant als baixos del guardapols. Els seus murs són de carreus mitjans de pedra grisenca ben escairats disposats en filades regulars. És una autèntica joia.
Dimensions: 23'57 x 7'87 x 9'49 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals fa 14'22 metres.
Arquitecte: mestre de cases Sebastià Font de Tarragona.
Guarda una taula que formava part d'un retaule gòtic tardà popular de Sant Jaume.
Campanar del segle XVIII. Té planta quadrada (4'22 x 4'22 m) i es troba ornat amb unes fines motllures; una separa el cos de la cel·la de l'inferior on hi ha l'esfera d'un rellotge a la cara frontal i una altra damunt els finestrals; el coronament està constituït per un terrat amb barana de carreus; a sobre d'ell s'aixeca una espadanya d'un ull buit; les campanes pengen dels finestrals d'arc de mig punt oberts en la cel·la, un a cada costat. Una escala de cargol puja per dins del campanar en un àmbit cilíndric de parament de pedra picada. La cel·la està dotada de quatre campanes, dues de grans, una tercera mitjana i una de petita. Està coberta per una bonica volta de creueria; hi ha una trapa per accedir al terrat, trapa tapada per una placa, però a la cel·la no hi ha cap escala per accedir-hi.
Situació: adossat a l'angle nord-oest del frontis encarat a ponent.
Alçada: 16'59 metres, mesura aproximada degut a problemes urbanístics o arquitectònics que m'han dificultat el càlcul i no m'han permès massa precisió.
Esveltesa: 4
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-29707
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (08-07-2002)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (30-04-2012)
 • 11 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 18-04-2016

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Cel·la de campanesCampana (1)60125
  Cel·la de campanesCampana (2)MURUA (VITORIA)100579

 • BELIANES: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 11-04-2021
  Convertir a PDF