Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Pau de Narbona - ANGLESOLA (CATALUNYA)

(Referència: 8314)

Alçada del campanar 25.53
Descripció Altitud: 335 metres.
Església de finals del segle XVI aixecada en gòtic tardà amb influències renaixentistes. Consta d'una nau rectangular coberta amb una volta de creueria. Els seus murs són de carreus mitjans de pedra marronosa ben escairats i disposats en filades ordenades. El frontis auster té un portal en arc de mig punt dovellat i amb guardapols damunt una senzilla imposta, una rosassa motllurada i atrompetada a mitja alçada i una cornisa angular motllurada amb creu de pedra decorada amb calats al cim. Unes imatges de mida natural de Sant Pere i Sant Pau, romàniques (s. XII), d'origen incert, han estat aprofitades i situades en el frontis a banda i banda del portal. Una segona porta renaixentista està oberta a la façana lateral sud al costat mateix del campanar.
Dimensions: 36'22 x 9'41 x 10'58 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals arriba fins als 15'43 metres.
Guarda a l'altar major una imatge policromada de Sant Pau de Narbona del segle XVI; una pica beneitera gòtica; un retaule de Santa Anna del segle XV; un altar barroc xorigueresc refet el 1961; un reliquiari, la Santa Creu d'Anglesola, peça d'origen oriental segurament del segle XII.
Recentment (2008) s'ha inaugurat la reproducció en ceràmica d'un retaule de la Mare de Déu del Roser obra en alabastre de Reinard Desfonoll del 1330 al 1340 que ha anat a parar a Boston; la reproducció de mides iguals de l'original (2'40 m. de llarg per 1'40 d'alt) ha estat executada per Julián Tomé Cantero.
Campanar renaixentista coetani del temple. Té planta rectangular (5'22 x 5'50 m); està dividit en tres cossos per dues marcades motllures, una tercera es troba a l'arrencada dels arcs de les finestres i la quarta entre les finestres i la cornisa. La cel·la queda oberta amb dues finestres d'arc de mig punt a cada costat i està coronada per una cornisa motllurada i un terrat amb balustrada i vuit pinacles de bola disposats als angles i al centre dels costats. A ponent hi ha una porta d'accés i una finestreta a mitja alçada, ambdues rectangulars emmarcades en pedra. Els seus murs són de carreus ben escairats disposats en filades regulars. L'escala que puja pel seu interior, des de dins del temple, és de pedra picada, arrapada als murs, amb un ull central i amb una barana de fusta i ferro combinats. La cel·la mesura pel seu interior 4'29 x 4'46, i conté dues campanes, una de gran i una altra de petitona. Per accedir al terrat obert per una trapa hi porta una escala metàl·lica vertical aixecada al centre de la cel·la.
Situació: mig incorporat a l'ala dreta del temple, proper a l'angle del sud-oest del frontis encarat a ponent.
Alçada: 25'53 metres.
Esveltesa: 4,6
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-308
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-09-2000)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (30-04-2012)
 • 9 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 18-04-2016

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Cel·la de campanesCampana (0)3016
  Cel·la de campanesCampana (3)MANCLÚS, SALVADOR1960ca100579

 • ANGLESOLA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 21-04-2021
  Convertir a PDF