Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Antoni Abat - LA POBLA DE MASSALUCA (CATALUNYA)

(Referència: 8307)


Alçada del campanar 24.31
Descripció Altitud: 364 metres.
Església aixecada en estil gòtic tardà i acabada el 1608. Consta d'una nau de tres trams coberta amb una volta de creueria estrellada; té tres capelles laterals per banda entre els contraforts. L'absis és poligonal de cinc costats; darrere d'ell hi ha estances que queden dins del recinte del temple que té planta rectangular, fet que també hem constatat a La Fatarella. El cor descansa en un arc i una volta de creueria rebaixats.
El frontis, d'aspecte sobri, té una portalada renaixentista amb un portal en arc de mig punt acanalat i motllurat sobre impostes i emmarcat per pilastres toscanes estriades adossades als muntants i per un entaulament senzill amb un frontó triangular truncat amb una fornícula amb la imatge del patró al timpà; als carcanyols hi figuren dos medallons amb les imatges de sant Pere i sant Pau. Un òcul petit motllurat està obert a mitja alçada i té una cornisa motllurada angular per coronament. Els seus murs interiors són de maçoneria de pedra vista molt digna; per l'exterior són de carreus mitjans de pedra marronosa ben escairats i disposats en filades uniformes a la façana principal i mig picats a totes les altres.
Dimensions: 19'75 x 6'97 x 10'61 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals fa 11'42 metres.
Arquitectes: possiblement Martín García de Mendoza mestre d'obres de la catedral de Tortosa.
Campanar coetani del temple. Té planta rectangular (5'00 x 2'80 m) i està coronat per una cornisa motllurada i una teulada piramidal en pedra picada. La cel·la està oberta amb una finestra d'arc de mig punt a cada costat i té una motllura composta a la seva base; hi penja una campaneta; té una coberta formada per una volta de canó amb peces de pedra ben escairades. Els seus murs com els del frontis són de carreus ben escairats de pedra lleugerament marronosa. L'escala de l'interior del campanar és de graons de pedra picada i ampla fins al cor; en seguir campanar amunt es fa estreta, amb graons de rajoles de nova instal·lació, molt dignes, sobre voltes catalanes i arrapada als murs
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al nord-oest del frontis encarat a ponent.
Alçada: 24'31 metres.
Esveltesa: 4,8
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-11839
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (03-08-2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (23-08-2012)
 • Bibliografia

  (Es pot ordenar per qualvol dels camps)
  Autors de la fitxa de la torreTítolData
  ESCUDÉ i MONFORT, Jaume; VALÈNCIA i LEONARDO, EugeniCampanes i tocs propis a les esglésies parroquials de la Terra Alta1999
  17 Fotos
  Fitxes de totes les campanes
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 17-04-2016

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Cel·la de campanesCampanaMANCLÚS, SALVADOR (VALÈNCIA)1960ca4037

 • LA POBLA DE MASSALUCA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 30-09-2020
  Convertir a PDF