Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Llorenç - EL PINELL DE BRAI (CATALUNYA)

(Referència: 8306)

Alçada del campanar 37.66
Descripció Altitud: 189 metres.
Església aixecada cap el 1770 en estil neoclàssic del que en conserva gran part dels seus elements quan fou reconstruïda, després de les destruccions sofertes per la guerra del 36, pel pla de Regiones Devastadas el 1945. Està situada en un punt alt per sobre del nivell del carrer que passa pel lateral i de la plaça situada al seu davant; per salvar aquest desnivell, davant mateix del frontis hi ha una ampla doble escala pels laterals protegida per una barana metàl·lica; deixa el centre buit a nivell de la plaça.
Consta d'una nau rectangular coberta per una volta de llunetes i acompanyada de sis capelles laterals, tres per banda. El frontis té una portalada barroca, aprofitada de l'església anterior, de pedra grisa amb un portal en arc de mig punt acanalat damunt unes fines impostes; està flanquejat per pilastres toscanes damunt pedestals que sostenen un entaulament i una fornícula amb imatge; uns pinacles adossats al mur es troben a banda i banda de la fornícula; a mitja alçada hi figura un òcul amb marc ressaltat; el frontis està coronat per una senzilla cornisa angular i tot ell està arrebossat i pintat d'un color ataronjat fort.
Campanar del 1945. Té planta gairebé quadrada (5'50 x 5'25 m) amb una base de maçoneria vista i tres cossos arrebossats i pintats de color ataronjat amb rellotge d'esfera a la part alta del segon; estan separats per motllures destacades i cadascun d'ells està emmarcat per una franja amb un lleuger relleu i pintada en un to ataronjat fosc. El tercer o cel·la té els caires aixamfranats i obert amb quatre finestres d'arc de mig punt, una a cada cara, amb el marc ressaltat i pintat en un to ataronjat fosc. Està coronat per una cornisa, un tambor baix i una teulada piramidal vuitavada baixa amb un pinacle al cim. La mesura de l'alçada està presa des del terra del carrer lateral i no pas des del nivell de l'entrada de l'església ja que el campanar té l'inici en el citat carrer.
Entrant a l'església, a la dreta hi ha la porta que dóna a l'interior del campanar; en ell hi puja una escala que condueix fins a la cel·la; és d'obra, sobre voltes, va de paret a paret i deixa un ull central.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle amb el frontis.
Alçada: 37'66 metres.
Esveltesa: 6,8
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-11802
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (04-08-2001)
 • Bibliografia

  (Es pot ordenar per qualvol dels camps)
  Autors de la fitxa de la torreTítolData
  ESCUDÉ i MONFORT, Jaume; VALÈNCIA i LEONARDO, EugeniCampanes i tocs propis a les esglésies parroquials de la Terra Alta1999
  1 Foto
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 17-04-2016


 • EL PINELL DE BRAI: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 01-10-2020
  Convertir a PDF