Inventari de Campanes

Parròquia de la Mare de Déu de l'Assumpció - GANDESA (CATALUNYA)

(Referència: 8305)


Alçada del campanar 45.95
Descripció Altitud: 368 metres.
Església romànica aixecada cap el 1190; fou modificada i ampliada al segle XVII. Consta de tres naus barroques de tres trams cobertes amb voltes d'aresta; estan separades per pilars quadrats. El presbiteri és fondo amb una cúpula inserida en un cos cúbic. Té, de l'època romànica, la portalada de la façana principal amb set arquivoltes en degradació damunt imposta contínua i de tres columnetes per banda alternades amb antes; totes tenen un mateix capitell a manera de fris decorat amb motius geomètrics; la decoració de les arquivoltes en l'estil anomenat romànic lleidatà la fan molt rica i vistosa; al damunt, un petit ràfec sobre mènsules amb relleus la separen de la part superior del frontis una mica endarrerit ja obra barroca. A mitja alçada apareix una finestra rectangular amb marc destacat i, per coronament, un gran frontó triangular al centre del qual hi figura un rellotge d'esfera. A l'interior, entrant a l'esquerra, constituint una capella lateral, hi ha les restes de l'absis semicircular romànic de la primitiva església. Aquest absis està escapçat i la part del mur que li manca està substituït per un gran finestral vidriat; en l'arc triomfal encara s'hi troben dues columnes romàniques per banda que el sostenen; la seva coberta és a base de nervadures.
La resta de la façana i murs laterals són barrocs bastits amb carreus mitjans de pedra arenosa daurada ben escairats i disposats en filades uniformes. A la façana lateral de ponent hi ha una portalada barroca amb portal d'arc de mig punt acanalat amb pilastres a banda i banda i un entaulament; al damunt, una fornícula sense imatge emmarcada amb pilastres té entaulament i un frontó truncat.
Dimensions: 28'00 x 8'66 x 16'19 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total de les tres naus fa 20'78 metres i l'alçada de la cúpula en fa 20'67.
Arquitecte: mestre de cases Ignasi Gascón (segle XVII - † 1698); pel que fa al campanar el mestre de cases és el mateix que va aixecar el de Vilalba dels Arcs, Francisco Ibarguenz.
Campanar barroc de finals del segle XVII. Té planta quadrada (6'50 x 6'50 m); està capçat per una cornisa motllurada que el separa d'un segon cos de caires arrodonits amb pilastres toscanes flanquejant cada cantonera; unes motllures compostes divideixen en dos aquest segon cos essent el superior la cel·la amb els caires aixamfranats i amb finestres de punt rodó sobre senzilles impostes, una a cada cara; hi pengen campanes; hi té uns petits òculs sobreposats. Està coronat per una cornisa motllurada i un terrat amb rica balustrada amb uns pinacles als vuit angles; al damunt del terrat s'aixeca una torrella cilíndrica amb quatre finestres d'arc de punt rodó disposades en creu per sobre de les quals hi figura una motllura; està coronada per una cornisa i una cúpula coberta amb peces de pissarra negra i amb un alt pinacle al cim. A la base, una motllura als tres metres decora la nuesa dels murs que presenten paraments, com la resta de l'edifici, de carreus mitjans ben escairats de pedra d'un to groguenc tirant a daurat.
L'escala que puja pel seu interior fins a la cel·la és la corrent a la Catalunya moderna, sobre voltes i arrapada als murs; el seu primer tram és de pedra i la resta és d'obra; deixa un ample ull central. Per passar al terrat, cal fer ús d'una escala de gat.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al sud-oest del frontis encarat a ponent.
Alçada: 45'95 metres.
Esveltesa: 7
Protecció Bé Cultural d'Interès Nacional 342-MH
Identificador: RI-51-0012334
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (03-08-2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (24-11-2004)
 • Bibliografia

  (Es pot ordenar per qualvol dels camps)
  Autors de la fitxa de la torreTítolData
  ESCUDÉ i MONFORT, Jaume; VALÈNCIA i LEONARDO, EugeniCampanes i tocs propis a les esglésies parroquials de la Terra Alta1999
  9 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 17-04-2016


 • GANDESA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 29-09-2020
  Convertir a PDF