Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Blai - BOT (CATALUNYA)

(Referència: 8300)


Alçada del campanar 25.73
Descripció Altitud: 290 metres.
Església del segle XVII amb les dates del 1619-1621 inscrites en dues claus de volta; està bastida en estil renaixentista i gòtic tardà; fou modificada al XVIII. Consta d'una nau de tres trams coberta per una volta de creueria sobre tres arcs torals de mig punt i capçada per un absis escassament poligonal; l'acompanyen tres capelles laterals per banda obertes en arc de mig punt. El cor amb barana de balustres de fusta descansa en un arc i una volta de creueria rebaixats; una tribuna l'acompanya per la banda dreta.
Té la portalada a la façana lateral sud; el portal en arc de mig punt sobre impostes està flanquejat per columnes toscanes exemptes sobre pedestals; sostenen un senzill entaulament coronat per un frontó triangular truncat amb una petita fornícula amb la imatge del patró al timpà; unes poques grades al davant hi donen accés. Els seus murs són de pedra arenosa daurada de carreus mitjans matussers amb el morter força visible que presenten un sòcol baix i amb gruix moderat.
Dimensions: 17'52 x 7'36 x 11'75 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals fa 12'92 metres.
Guarda unes pintures murals de l'artista Laosa.
Campanar renaixentista auster. Té planta gairebé quadrada (4'20 x 3'80 m). Està coronat per una cornisa motllurada i un breu cos amb cornisa damunt del qual s'aixeca una agulla piramidal. La cel·la queda oberta amb una finestra d'arc de mig punt a cada costat; dues motllures senzilles divideixen el cos del campanar en tres zones desiguals. Els seus murs són de carreus ben escairats i disposats en filades uniformes com els de la façana; de la meitat en amunt ja no es veu el morter de calç entre carreus.
Una escala de graons de pedra picada i ampla puja per l'interior fins al cor; a partir d'aquest punt segueix ja més estreta amb graons d'obra amb maons i marge de fusta, sobre voltes, arrapada als murs, deixa un ull central i no té barana; té un aspecte endreçat. A la cel·la hi pengen dues campanes, una de gran i l'altra petita; per una trapa es passa a dins de l'agulla superior.
Situació: adossat els peus de l'església fent angle al sud-oest del mur lateral encarat a migdia.
Alçada: 25'73 metres.
Esveltesa: 6,1
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-11695
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (04-08-2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (22-08-2012)
 • Bibliografia

  (Es pot ordenar per qualvol dels camps)
  Autors de la fitxa de la torreTítolData
  ESCUDÉ i MONFORT, Jaume; VALÈNCIA i LEONARDO, EugeniCampanes i tocs propis a les esglésies parroquials de la Terra Alta1999
  11 Fotos
  Fitxes de totes les campanes
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 17-04-2016

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Cel·la de campanesCampana petita (1)5072
  Cel·la de campanesCampana grossa (2)100579

 • BOT: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 01-10-2020
  Convertir a PDF