Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Miquel Arcàngel - BATEA (CATALUNYA)

(Referència: 8299)


Alçada del campanar 38.39
Descripció Altitud: 382 metres.
Església del segle XVIII, barroca per fora i neoclàssica a l'interior. Consta de tres naus de cinc trams, un d'ells com a transsepte. Totes estan cobertes amb voltes de llunetes i sostingudes per quatre grans pilars quadrats amb doble capitell; al creuer s'hi aixeca una cúpula semiesfèrica incorporada en un cimbori octagonal de murs de maó vist. La capçalera és recta però el presbiteri semicircular. La capella del Santíssim, proper al presbiteri, destaca per la seva cúpula dins d'un cimbori octagonal de maó vist i per la portalada de pedra amb marc de cassetons i amb columnes que flanquegen els muntants. El cancell és digníssim. No té cor. Els murs laterals i el posterior estan arrebossats i queden de color grisenc clar; el sòcol i les cantoneres són de carreus mitjans ben escairats.
El frontis té obertes tres portalades en arc de mig punt acanalat; cadascuna es troba davant d'una de les naus; les laterals estan emmarcades per pilastres toscanes adossades als muntants i la principal, situada al centre, amb fines columnes corínties exemptes sobre pedestals i amb pilastres estriades amb capitells compostos que flanquegen els brancals, un entaulament decorat amb una bella cartel·la i, al damunt, una fornícula flanquejada per columnes salomòniques, pilastres i, més amunt, un escut heràldic i un òcul motllurat i atrompetat. Les altres dues portalades tenen entaulament i fornícula buida. Quatre pilastres toscanes recorren el frontis de dalt a baix dividint-lo en tres zones; els caires presenten formes arrodonides. Un gran frontó triangular motllurat corona tot el frontis amb un petit òcul quadrilobulat al centre del timpà i una gran imatge del patró al damunt del vèrtex central. Tot el mur mostra un parament de carreus mitjans ben escairats de pedra d'un color groguenc tirant a daurat; destaca per la seva harmonia amb tot el conjunt.
Dimensions interiors: 46'18 x 8'47 x 16'80 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total de les tres naus arriba als 24'71 metres; la cúpula al creuer sobre tambor circular fa 26'40 metres d'alçada, i el transsepte en fa 23'98 x 8'45 x 16'75. Per l'exterior la façana té una amplada de 30 metres i el mur lateral té una llargada de 48.
Guarda dos retaules barrocs i una pica baptismal igualment barroca.
Arquitecte: mestre d'obres Francesc Melet i Ayat de Tortosa, segle XVIII.
Campanar neoclàssic amb un primer alt cos de planta quadrada (4'50 x 4'50 m); una destacada motllura el separa d'un segon de planta octagonal amb pilastres de capitell compost als caires al damunt de les quals hi ha disposat un entaulament clàssic. Està coronat per una cornisa motllurada i un terrat amb balustrada. La cel·la queda oberta amb vuit alts finestrals d'arc de mig punt amb bordó sobre senzilles impostes, un a cada costat; hi pengen campanes. Els seus murs tenen paraments de carreus ben escairats que fan joc amb els de la façana. Unes motllures decoren els murs, dues a la base del segon cos i una tercera, composta, a sota dels finestrals. Davall d'un rellotge de sol hi figura la data de 1778.
Situació: adossat al mur lateral de tramuntana fent angle al nord-oest del frontis encarat més o menys cap a ponent.
Alçada: 38'39 metres.
Esveltesa: 8,5
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-11669
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (03-08-2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (22-08-2012)
 • Bibliografia

  (Es pot ordenar per qualvol dels camps)
  Autors de la fitxa de la torreTítolData
  ESCUDÉ i MONFORT, Jaume; VALÈNCIA i LEONARDO, EugeniCampanes i tocs propis a les esglésies parroquials de la Terra Alta1999
  15 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 17-04-2016


 • BATEA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 30-09-2020
  Convertir a PDF