Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Martí de Tours - VILALLONGA DEL CAMP (CATALUNYA)

(Referència: 8294)


Alçada del campanar 27.81
Descripció Altitud: 104 metres.
Església d'estil neoclàssic aixecada entre el 1795 i el 1806. Consta de tres naus de cinc trams, un d'ells amb el cor i un altre és el transsepte; la major està coberta amb una volta de canó sobre tres arcs torals de mig punt. En el creuer hi té una cúpula semiesfèrica sobre petxines i un tambor octagonal obert amb finestres rectangulars, una a cada cara; està coberta per teules envernissades de colors taronja i verd; les obertures fan que el temple es trobi molt ben il·luminat. El cor amb una balustrada de pedra blanca descansa en un arc rebaixat. Una imposta classicitzant recorre tota la base de la volta; està ornada amb motllures i un fris de denticles; sota d'ella baixen pilastres de capitell compost daurat; arcs formers de mig punt damunt pilars quadrats separen la nau major de les laterals. L'absis poligonal de cinc costats inclou un presbiteri recte amb les cantoneres que fan xamfrà en lloc de fer angle.
El frontis té un gran mur travessat per motllures, cornises i pilastres de pedra blanquinosa; entre elles hi queden grans plafons de paredat arrebossat i pintats de blanc. Té un alt portal rectangular flanquejat per dobles columnes de pedra blanca que destaquen del fons marronós del mur; els seus capitells d'ordre compost també mostren pedra marronosa; al damunt del portal i de la motllura que sobresurt com un ràfec a mitja alçada decorada amb un fris de denticles al seu dessota hi apareix un frontó triangular amb una finestra semicircular al timpà i frisos de denticles; en la zona superior encara s'hi troba un mur dividit en plafons rectangulars; per coronament hi destaca una cornisa horitzontal. Un gran medalló sobre el portal inclou un relleu que representa sant Martí donant mig mantell a un pobre. Les parets laterals i de la capçalera tenen un arrebossat marronós i carreus a cantoneres.
Dimensions: 41'10 x 9'75 x 15'82 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total que inclou les naus laterals i les capelles fa 21'68 metres. La cúpula arriba als 26'83 i el transsepte en fa 21'68 x 9'16 x 15'87.
Arquitecte: Josep Miralles i Sorts (1751-1804) de Tarragona; el tracista fou José Miguel de Toraya.
Campanar neoclàssic aixecat força temps després que el temple. Té un primer cos de planta rectangular (6'30 x 5'50 m); el segon vuitavat té els costats curts lleugerament destacats formant plafons rectangulars allargassats. La cel·la està coronada per una fina cornisa i un terrat amb barana d'obra; queda oberta amb finestres d'arc de mig punt, una a cada cara alterna; sota de la finestra situada a la cara frontal hi ha l'esfera d'un rellotge. Els seus murs són com els del temple pel que fa al primer cos; el segon té paraments de carreus mitjans ben escairats de pedra marronosa.
Una escala de maons de maó i marge de fusta amb una barana elemental de fusta puja per l'interior sobre voltes catalanes, arrapada als murs i amb un ull central. A la cel·la hi pengen tres campanes; la gran de nom Abdó i Senén, la mitjana Martina i una de petita, la Roser. Queda coberta per un sostre d'obra sobre biguetes; en ella hi ha una trapa i per una escala de gat es passa al terrat.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al sud-oest del mur lateral encarat a migjorn.
Alçada: 27'81 metres.
Esveltesa: 4,4
Protecció Bé Cultural d'Interès Local
Identificador: IPA-12613
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (06-08-2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (08-08-2012)
 • 10 Fotos
  Fitxes de totes les campanes
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 16-04-2016

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Cel·la de campanesCampana65159

 • VILALLONGA DEL CAMP: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 27-09-2020
  Convertir a PDF