Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Joan Baptista - TARRAGONA (CATALUNYA)

(Referència: 8291)


Alçada del campanar 26.28
Descripció Altitud: 40 metres.
Església neoclàssica aixecada cap el 1800. Consta de tres naus, transsepte, presbiteri recte i cimbori escàs; la nau central té cinc trams coberts per voltes de llunetes que descansen sobre cinc arcs torals de mig punt; un dels trams correspon al transsepte i en el dels peus s'hi troba el cor. Les naus laterals separades de la central per pilars i arcs formers de mig punt estan cobertes per voltes de creueria. El cor amb una barana de balustres de pedra descansa en un arc carpanell i una volta d'aresta; acull l'orgue. Sobre les capelles s'hi troben unes tribunes. El creuer damunt quatre grans arcs de mig punt queda cobert per una volta similar a la de creueria.
El frontis està dividit en dues zones per una destacada motllura horitzontal gairebé un ràfec; a l'inferior unes pilastres toscanes de pedra blanca que flanquegen el portal senyalen la divisió interior en tres naus; a les zones laterals amb sòcol de pedra blanca hi figuren un finestral d'arc de mig punt cec i un òcul motllurat al damunt; els marcs d'ambdós igualment de pedra blanca destaquen del color marronós del mur arrebossat i pintat; a la part central s'hi obre un portal rectangular amb els brancals motllurats; al damunt hi té un petit ràfec amb una teuladeta també pintada de blanc; la part superior d'aquesta façana presenta grans òculs, un en cadascuna de les tres zones i, per coronament, un frontó triangular amb creu de pedra al cim al centre i una cornisa horitzontal a les ales; uns marcs d'escàs relleu enquadren tota la façana baixa i també ho fan als murs laterals.
Se l'ha batejada com la “Pubilla de l'arquebisbat”, entre altres raons perquè fou la primera que s'erigí després de la Catedral i perquè tenia una demarcació molt gran.
Dimensions: 41'85 x 8'82 x 13'23 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals en fa 17'90.
Guarda un sagrari del 2013 obrat per l'orfebre tarragoní Joan Blàzquez.
Campanar coetani del temple. Té un primer cos de planta gairebé quadrada (5'00 x 5'15 m); un segon cos té els caires aixamfranats i és lleugerament tronco-piramidal. Està coronat per una cornisa motllurada i una teulada de quatre vessants. La cel·la queda oberta amb finestres d'arc de mig punt, una a cada cara; hi té campanes; en un pis superior igualment amb campanes també s'obren finestres d'una mida una mica més reduïda; un fris filetejat separa aquests dos pisos. Els seus murs estan arrebossat i pintats com al frontis d'un color marronós al cos inferior i d'un to més clar al superior; l'arrebossat presenta humitats i deficiències avui dia (2003). Una escala espaiosa, d'obra, que va de paret a paret sobre voltes, puja fins al cor; en ascendir més amunt del cor, es va fent cada vegada més estreta fins arribar a la cel·la.
Situació: sobre l'ala esquerra del temple fent angle al sud-oest del frontis encarat més o menys cap a migdia.
Alçada: 26'28 metres; el rector mossèn Daniel Barenys em dóna la mesura que li consta, 27'25 metres; tot i que podria ser jo qui m'hagués equivocat, tanmateix, poso la mesura que he obtingut per ésser conseqüent amb el meu treball que intento que sigui precís.
Esveltesa: 5,1
Protecció Bé Cultural d'Interès Local b 052
Identificador: IPA-12479
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (04-12-2003)
 • 2 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 16-04-2016


 • TARRAGONA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 29-09-2020
  Convertir a PDF