Inventari de Campanes

Parròquia de l'Assumpció de Maria - LA SECUITA (CATALUNYA)

(Referència: 8289)


Alçada del campanar 27.85
Descripció Altitud: 170 metres.
Església d'època medieval modificada el segle XVIII i acabada al XIX. Consta de tres naus, la central en estil gòtic tardà formada per tres trams coberts per voltes de llunetes sobre tres arcs torals apuntats; s'aixequen des del terra a manera d'arcs diafragma amb carreus grans i ben escairats. El cor amb una balustrada de fusta descansa en un embigat de fusta i una gran biga metàl·lica que va de paret a paret. Les nau laterals, més aviat passadissos entre capelles, queden cobertes per voltes d'aresta; els arcs formers descansen en pilars quadrats que per la part de la nau major tenen adossades la parts baixes dels arcs torals. Els murs interiors pintats de blanc destaquen dels arcs diafragma de pedra un pèl marronosa. Té el presbiteri recte.
Cap el 1997 ha estat remodelada i té els murs exteriors arrebossats i pintats en un to groguenc. El frontis té un portal rectangular amb un marc escàs de pedra blanca, un òcul atrompetat a mitja alçada, una motllura horitzontal al seu damunt i una cornisa angular amb creu de pedra al cim; un sòcol baix recorre el frontis de banda a banda pintat en un to ataronjat.
Dimensions: 15'03 x 6'14 x 6'08 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total de les tres naus fa 15'15 metres.
Campanar coetani de les reformes del segle XIX. Té un alt primer cos de planta gairebé quadrada (3'90 x 3'95 m) de parets nues; el segon amb els caires aixamfranats està separat del primer per una fina motllura. Queda coronat per una cornisa damunt la qual hi ha bastit un tambor de caires arrodonits i dos òculs a cada cara; al seu damunt s'aixeca una torrella quadrada pintada de blanc amb dos contraforts de perfil curvilini disposats en angle recte a cada caire; queda coberta amb una agulla de teules vidriades de color rogenc amb els careners verdosos i un pinacle al cim. La cel·la té una finestra en arc de mig punt amb bordó sobre fines impostes a cada cara; hi pengen campanes; una motllura de peces rogenques, com les altres, es troba al seu damunt. Els seus murs estan arrebossats i pintats com al frontis i amb carreus rogencs visibles a les cantoneres
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al sud-oest del frontis encarat a ponent.
Alçada: 27'85 metres.
Esveltesa: 7
Protecció Bé Cultural d'Interès Local 1982
Identificador: IPA-12348
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (23-08-2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (19-07-2007)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (08-08-2012)
 • 10 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 16-04-2016


 • LA SECUITA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 27-09-2020
  Convertir a PDF