Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Joan Baptista - LA POBLA DE MAFUMET (CATALUNYA)

(Referència: 8283)


Alçada del campanar 23.49
Descripció Altitud: 38 metres.
Església barroca aixecada entre el 1699 i el 1705; l'absis, el transsepte i la cúpula són del segle XVIII. Consta d'una nau de cinc trams, un d'ells amb el cor i una altre que és el transsepte; està coberta per una volta de llunetes sobre quatre arcs torals de mig punt damunt d'una imposta classicitzant i pilastres toscanes; la cúpula que s'aixeca en el creuer sobre petxines esta ubicada dins d'un cimbori octagonal. El cor descansa en un arc carpanell i una volta de canó; el cancell de fusta té un aspecte molt digne.
El frontis està arrebossat i pintat de color marronós i amb simulació de carreus esgrafiats; té una senzilla portalada en pedra blanquinosa amb el portal en arc de mig punt flanquejat de pilastres d'escàs relleu adossades als muntants i una cornisa amb pinacles adossats als seus extrems; al damunt hi figuren una fornícula amb imatge, una rosassa motllurada i atrompetada a mitja alçada i, per coronament, una cornisa angular amb un pinacle figuratiu al cim.
Dimensions: 30'26 x 5'60 x 8'71 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals fa 8'35 metres, l'alçada de la cúpula arriba als 13; el transsepte en fa 14'00 x 5'64 x 8'71.
Guarda la imatge romànica (segle XIII) de la Mare de Déu del Lledó, talla policromada de 55 centímetres d'alçada amb la Mare en posició asseguda i amb el Nen damunt el genoll esquerre; i un Sant Crist de talla del segle XI.
Campanar neoclàssic del 1793 i amb una data gravada del 1997 que senyala el moment de la seva restauració. Té un primer cos de planta quadrada (4'30 x 4'30 m); el segon és octagonal amb la cel·la de quatre finestres d'arc de mig punt, una a cada cara alterna; hi pengen campanes; està coronat per una cornisa motllurada i un terrat amb balustrada i pinacles als angles; sobre d'ell s'hi aixeca una torrella vuitavada amb estretes finestres d'arc de mig punt i un òcul a cada cara separades per pilastres als caires que sostenen una cornisa i una cúpula vuitavada i apuntada amb pinacle al cim. Els seus murs estan arrebossats i pintats en un to cremós; queden reforçats per carreus blanquinosos a cantoneres.
Una escala del tipus català sobre voltes i arrapada als murs condueix fins a la cel·la; per accedir al terrat hi ha una escala de gat.
Arquitecte pel que fa al campanar: Joan Antoni Rovira i Fraga (1730-1803).
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al sud-est del frontis encarat a llevant.
Alçada: 23'49 metres.
Esveltesa: 5,4
Protecció Bé Cultural d'Interès Local
Identificador: IPA-12292
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (31-05-2002)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (19-07-2007)
 • 7 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 15-04-2016


 • LA POBLA DE MAFUMET: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 28-09-2020
  Convertir a PDF