Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Martí de Tours - EL MORELL (CATALUNYA)

(Referència: 8280)


Alçada del campanar 26.33
Descripció Altitud: 85 metres.
Església neoclàssica aixecada entre el 1759 i el 1765. Consta d'una nau de quatre trams, un d'ells amb el cor, i coberta amb una volta de llunetes sobre quatre arcs torals de mig punt que descansen en una imposta classicitzant i en pilastres toscanes; està capçada per un absis poligonal de cinc costats dels quals, externament, només tres són visibles; uns passadissos es formen per la unió de les capelles laterals cobertes per voltes bufades. El cor descansa en un arc carpanell i una volta de llunetes baixa; té un digne cancell d'obra.
El frontis es troba cobert per un esgrafiat amb un element floral estilitzat fosc sobre un fons rogenc i amb un sòcol de pedra blanca. Té una portalada classicitzant de pedra blanca amb el portal rectangular flanquejat per unes pilastres toscanes sobre pedestals adossades als muntants, un entaulament i un frontó triangular truncat per deixar espai a una fornícula amb imatge rodejada de volutes decoratives amb una petxina al cim i petits pinacles adossats a banda i banda; es troben obertes a mitja alçada una rosassa motllurada i dues finestres rectangulars a banda i banda de la fornícula encarades a les ales del temple; i, per coronament, un frontó triangular amb pinacles de bola als tres vèrtexs.
Dimensions: 25'34 x 7'03 x 12'48 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total comptada des del fons de les capelles laterals fa 15'70 metres.
Campanar neoclàssic coetani del temple. Té un primer alt cos de planta gairebé quadrada (3'78 x 3'90 m) amb murs igualment esgrafiats com al frontis, i un segon cos de maó vist de caires aixamfranats. La cel·la queda oberta amb finestres d'arc de mig punt sobre senzilles impostes, una a cada cara amb un rellotge d'esfera visible pel cantó del frontis i per l'oposat; està coronada per una cornisa motllurada molt destacada i una torrella amb els xamfrans reforçats per contraforts de pedra blanca decorats amb volutes, una cornisa amb pinacles de bola i teulada de peces rogenques amb pinacle de bola al cim. Fins a la cel·la s'hi arriba per una escala interior d'estil català, arrapada als murs i sobre voltes.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al sud-est del frontis encarat a llevant.
Alçada: 26'33 metres.
Esveltesa: 6,7
Protecció Bé Cultural d'Interès Local 2002
Identificador: IPA-12243
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (06-08-2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (19-07-2007)
 • Quadrant solar
  Esgrafiat en un dels murs del temple

   

  7 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 15-04-2016


 • EL MORELL: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 27-09-2020
  Convertir a PDF