Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Salvador - ELS PALLARESOS (CATALUNYA)

(Referència: 8279)


Alçada del campanar 22.54
Descripció Altitud: 125 metres.
Església neoclàssica consagrada el 1796 i reconstruïda després de les destruccions sofertes el 1936. Consta d'una nau de quatre trams desiguals coberta amb una volta de llunetes sobre tres arcs torals de mig punt; una imposta motllurada i un fris de denticles recorre tota la base de la volta; per sota d'ella baixen pilastres de capitell compost adossades als pilars quadrats que sostenen els arcs formers de mig punt que separen la nau dels passadissos laterals. El presbiteri recte té sota la imposta unes raconeres que li donen l'aspecte poligonal; al seu damunt hi ha una volta de quart desfera bellament pintada. El cor amb una balustrada de fusta descansa en un arc carpanell i una volta d'aresta.
Els seu frontis es troba arrebossat i pintat de groc; està ornat amb diversos esgrafiats decoratius al voltant de l'òcul del capdamunt, de la rosassa, de les finestres i de la fornícula; té una portalada classicitzant de pedra blanca amb el portal rectangular flanquejat per fines pilastres adossades als muntants, un entaulament amb volutes i al seu damunt una fornícula amb la imatge de Jesús Salvador; una motllura horitzontal blanquinosa divideix el frontis en dues zones, part de sota amb dues finestres rectangulars a banda i banda, part de sobre, amb una rosassa motllurada i atrompetada i un marcat frontó triangular a la zona central amb un petit òcul al mig del timpà i una cornisa còncava a les ales.
Els altars laterals i el sagrari són de l'arquitecte modernista Josep Maria Jujol (1879-1949) de Tarragona que els va traçar entre el 1944 i el 1947.
Dimensions. 20'25 x 6'80 x 11'47 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals fa 13'31 metres.
Campanar coetani del temple. Té un alt primer cos de planta quadrada (3'45 x 3'45 m) amb els murs, com el frontis, arrebossats i pintats de groc amb carreus de pedra blanca visibles a les cantoneres; al seu damunt s'erigeix un segon cos vuitavat o cel·la amb finestres d'arc de mig punt amb marc de grans carreus en pedra blanca, una a cada cara alterna, i un coronament a base d'una senzilla cornisa i una torrella amb òculs en cares alternes i teulada piramidal amb peces vidriades color grana.
Entrant al temple, a l'esquerra, es passa al campanar; una escala d'obra estreta amb barana enguixada i un ull escàs arriba fins al cor, des d'aquest punt els graons es fan més alts; la cel·la té dues campanes penjades al centre; està coberta per un embigat horitzontal; hi té oberta una trapa que, per una escala de gat, permet accedir a la torrella.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al sud-oest del frontis encarat a ponent.
Alçada: 22'54 metres.
Esveltesa: 6,5
Protecció Bé Cultural d'Interès Local
Identificador: IPA-12264
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (06-08-2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (19-07-2007)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (08-08-2012)
 • 6 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 15-04-2016


 • ELS PALLARESOS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 27-09-2020
  Convertir a PDF