Inventari de Campanes

Parròquia de la Degollació de Sant Joan Baptista - EL CATLLAR (CATALUNYA)

(Referència: 8277)


Alçada del campanar 44.89
Descripció Altitud: 59 metres.
Església tardo-barroca amb aspectes neoclàssics; fou aixecada entre el 1776 i el 1790. Consta de tres naus, transsepte, cúpula al creuer amb cimbori octagonal cobert per una teulada de peces vidriades i una capçalera poligonal de cinc costats desiguals; de fet consta d'un tram rectangular enfondit lleugerament de manera que té tres costats més, dos curts laterals i el del fons recte. La nau central té sis trams, un d'ells curt on s'ubica el cancell, un altre hi té el cor i un tercer molt ample, és el transsepte; està coberta per una volta de llunetes sobre arcs torals que descansen en una imposta motllurada classicitzant sobre arcs formers de mig punt i en unes pilastres d'escàs relleu adossades als pilars que separen les naus. El presbiteri té igualment volta de llunetes. Les altres dues naus, més aviat passadissos formats per les comunicacions de les capelles laterals entre si, estan cobertes per voltes d'aresta. La cúpula aixecada al creuer sobre petxines i quatre arcs de mig punt està recoberta per un cimbori octagonal amb òculs a cares alternes i cobert per una teulada de vuit vessants de teules vidriades verd clar amb un joc de dues franges fent angle de color groc pàl·lid en cadascun dels vessants separats per careneres també groguenques. Una capella fonda a l'extrem del braç dret del transsepte fou construïda cap el 1850.
El frontis té els seus murs de carreus de pedra blanca amb un portal rectangular ben carreuat flanquejat per pilastres de capitell compost sobre pedestals adossades als muntants, un entaulament, un frontó circular amb el timpà nu, una fornícula amb imatge al seu damunt, una rosassa motllurada a mitja alçada i, per coronament, un frontó triangular amb creu de pedra al vèrtex superior i pinacles florals als extrems de la base del frontó. Els murs de les ales del frontis que es corresponen amb les naus laterals presenten un corbament còncau; cadascun d'ells hi té un senzill portal rectangular; els murs laterals tenen paraments de paredat.
Dimensions: 45'17 x 9'60 x 15'86 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; la llargada inclou els 3'73 metres de fondària de l'atri vidriat que es troba a l'entrada; l'amplada total comptades les tres naus des del fons de les capelles laterals fa 20'75 metres; la cúpula arriba als 26'31 i el transsepte en mesura 22'78 x 9'00 x 15'86.
Arquitectes: Joan Antoni Rovira i Fraga (1730-1804) de Tarragona, tracista; Josep Prat i Delorta (1726-1790) de Barcelona i el mestre d'obres Josep Carafí de Barcelona en col·laboració amb el mestre de cases Joan Montserrat i el picapedrer Josep Solé, ambdós del Catllar.
Guarda un pica baptismal romànica de 0'98 metres d'alçada, a la boca en fa 1'50 i el seu gruix és de 9 centímetres.
Campanar barroco-neoclàssic acabat el 1796. Té un primer alt cos de planta rectangular (5'45 x 6'30 m) i està bastit amb murs de carreus ben escairats de pedra blanca; damunt d'ell n'hi un d'octagonal dividit en dos per motllures; el primer d'ells presenta finestres allargassades i estretes d'arc de mig punt, una a cada cara alterna, dintre d'un marc rectangular i amb una motllura a la seva base i uns filets pel damunt; està separat del següent per una cornisa destacada; té obertes quatre finestres d'arc de mig punt estretes i allargassades amb balustrades (balconets) i amb uns pinacles als seus extrems en forma de pitxers; les finestres obertes a cada cara alterna estan acompanyades de fines pilastres a manera de lesenes cantoneres entre les quals hi figura un medalló el·líptic; al seu damunt també hi figuren un filets. Està coronat per una cornisa composta i per una cúpula vuitavada de perfil acampanat amb les careneres destacades i un pinacle al cim; en els seus costats, alternats, hi figuren uns òculs el·líptics en baix relleu i amb decoració floral.
L'escala interior del campanar és del tipus tradicional català, arrapada als murs i sobre voltes, amb graons de pedra ben picada fins al cor i prossegueix amb graons de maó fins a l'últim tram quan es converteix en escala de cargol dins un cilindre d'obra fins a la cel·la; també s'arriba més amunt fins al terrat amb una escala de cargol d'obra. La cel·la té dues campanes, la gran de nom Sant Joan per marcar les hores, la petita dedicada a Sant Nicasi marca els quarts.
Situació: aixecat al costat de migjorn, damunt la primera capella d'aquesta banda, entre contraforts i proper al frontis orientat a ponent.
Alçada: 44'89 metres; l'alçada que es dóna com a tradicional és la de 46'50 metres; el meu càlcul m'ha donat un resultat una mica inferior; això sí, fet amb dificultats, sobretot degut a les barreres urbanístiques per la qual cosa el dono amb reserves.
Esveltesa: 7,1
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-12219
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (23-08-2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (28-06-2007)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (13-04-2011)
 • 20 Fotos
  Fitxes de totes les campanes
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 15-04-2016

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Cel·la de campanesSant Nicasi (3)60125
  Cel·la de campanesSant Joan (4)90422

 • EL CATLLAR: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 27-09-2020
  Convertir a PDF