Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Roc de l'Argilaga - LA SECUITA (CATALUNYA)

(Referència: 8276)


Alçada del campanar 29.97
Descripció Altitud: 180 metres.
Església de línies neoclàssiques aixecada cap el 1800; hi fou afegit un nou campanar més alt que el primitiu i es reformà una colla d'anys després. En ser maltractada després del 1936, es va ensorrar i fou refeta acabada la guerra, i de nou el 2000 amb l'estreta col·laboració de la gent. Consta de tres naus de tres trams; la central queda coberta per una volta de canó sobre tres arcs torals de mig punt i d'una senzilla imposta; dessota cada arc toral baixa una pilastra senzilla pintada de gris a diferència del mur que ho està de blanc. Les naus laterals cobertes amb voltes d'aresta estan separades per arcs formers de mig punt damunt de pilars quadrats. La capçalera recta inclou un presbiteri lleugerament corbat que permet cobrir-lo per una senzilla volta de quart d'esfera; està prolongat per un tram. Damunt de l'imposta s'hi obren finestres semicirculars que permeten una bona il·luminació del temple. El cor amb una balustrada de fusta descansa en un arc carpanell i un embigat.
Té el frontis dividit en dues zones horitzontals separades per una destacada motllura a mitja façana; el portal en arc rebaixat es troba flanquejat per dues pilastres toscanes per banda que sostenen un entaulament que comprèn tota la zona central; al damunt i ben centrada hi ha una rosassa motllurada i, per coronament, un frontó triangular amb creu de pedra al cim. Els seus murs estan arrebossats i pintats en un color grisenc clar. La zona que queda per damunt de la motllura central està dividida per pilastres, dues que senyalen l'amplada de l'àmbit central del temple i altres que fan de cantoneres; sostenen una motllura filetejada
Dimensions: 15'43 x 7'74 x 11'97 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total que inclou les tres naus fa 15'31 metres.
Campanar coetani del temple i refet després del 1939. Té un primer cos de planta quadrada (4'37 x 4'70 m) acabat en una motllura destacada; el segon és octagonal irregular; està dividit en dos per una motllura amb finestres a cadascun d'ells, a l'inferior rectangulars i gairebé espitlleres amb un bordó angular; a la cel·la, en el superior, en tenen una en arc de mig punt a cada cara alterna. Està coronat per una cornisa i una cúpula peraltada de racó de claustre de rajoles negres i grana i amb petits òculs a la base de cada cara gran i una creu metàl·lica al cim que no queda inclosa en l'alçada del campanar. La cel·la amb finestres d'arc de mig punt on hi penja una campana està coberta per un sostre de maó sobre biguetes. L'escala que puja per l'interior té graons de pedra sobre voltes catalanes, va de paret a paret i té una barana d'obra enguixada; a partir del nivell del cor es fa més estreta.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al nord-oest del frontis encarat a tramuntana.
Alçada: 29'97 metres.
Esveltesa: 6,3
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-12361
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (02-08-2002)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (08-08-2012)
 • 6 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 15-04-2016


 • LA SECUITA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 28-09-2020
  Convertir a PDF