Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Eulàlia de Timoneda - LLADURS (CATALUNYA)

(Referència: 8269)


Alçada del campanar 16.12
Descripció Altitud: 924 metres.
Església d'orígens romànics, molt modificada posteriorment. Consta d'una nau coberta amb una volta de canó enguixada; té la capçalera recta i un cor als peus. El portal en arc de mig punt dovellat està situat al mur de migdia on hi figura la data de 1623; a mitja alçada s'hi troben dues finestres allargassades d'arc de mig punt enreixades situades a banda i banda del portal. Els seus murs són de carreus irregulars i matussers barrejats amb paraments de maçoneria.
Dimensions: 14'80 x 3'50 x 8'20 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals fa nou metres.
Campanar romànic gairebé tot ell menys la cel·la que és moderna. Té planta gairebé quadrada (3'45 x 3'00 m) i està dividit en dos cossos, el superior de perímetre lleugerament més reduït i amb dos nivells de finestres: les del pis baix, romàniques, geminades amb arcs i mainell refets modernament es troben a cada cara; les del nivell superior o cel·la, modernes, són amples i també d'arc de mig punt dovellat, una a cada cara; hi penja una campana. Està coronat per una cornisa i una teulada de lloses posades esglaonadament formant un teulat piramidal. Els seus murs són de carreuons irregulars i matussers en el primer cos en el qual s'hi obren sengles espitlleres; en el segon els carreus estan més ben escairats. Per tal d'assegurar el seu estat, no massa equilibrat, fa ben poc es van fer obres dividint-lo en pisos i travant-lo amb formigó i ferro tot deixant un pas estret; per accedir a la cel·la s'hi van posar escales de gat.
Situació: adossat al centre del mur de tramuntana.
Alçada: 16'12 metres.
Esveltesa: 4,6
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-17349
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (21-10-2003)
 • 3 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 14-04-2016


 • LLADURS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 09-04-2020
  Convertir a PDF