Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Esteve - OLIUS (CATALUNYA)

(Referència: 8260)


Alçada del campanar 20.92
Descripció Altitud: 565 metres.
Església romànica del segle XI. Consta d'una nau coberta amb una volta de canó sobre quatre arcs torals, un d'ells és el presbiteral que, de fet, no és diferent dels altres ja que el presbiteri és tan ample com la nau; descansen en sengles pilastres amb capitells decorats senzillament; els murs per l'interior presenten una lleugera inclinació cap enfora. L'absis semicircular està decorat externament amb arcuacions cegues i lesenes, i amb una creu de pedra al cim del mur angular on està acoblada la volta de la nau; sota de l'absis hi ha una cripta preromànica amb sis columnes (de fet són desiguals i dues són pilars ja que presenten forma poligonal) que separen tres naus amb primitives voltes d'aresta d'estructura de fulls de llibre; està sota mateix del presbiteri de la nau de l'església i oberta a l'exterior per petites finestres visibles externament a la base de l'absis en el nivell del sòcol. Unes altes pilastres a manera de contraforts reforcen els murs laterals per l'exterior.
El portal que s'usa avui dia està obert al mur lateral de migdia; té un arc de mig punt dovellat amb un ràfec al damunt; el frontis a ponent també hi té un portal, el principal, però avui en desús i amb una porta vidriada i una altra amb reixa de ferro; queda a mitja alçada i no és practicable; presenta un arc de mig punt que engloba un timpà; una finestra en arc de punt rodó es troba a mitja alçada i per coronament hi figura una minsa cornisa angular amb una creu de pedra al cim.
Dimensions: 32'32 x 6'60 x 9'30 metres de llargada, amplada i alçada respectivament; l'amplada total des del fons de les capelles laterals fa 8 metres; les de la cripta són 10'20 x 6'50 (les tres naus) x 3'31 metres; cadascuna de les seves tres naus té tres trams i el presbiteri un més de fondària, en total quatre trams, per tres naus, en fan dotze en total; les dimensions de l'edifici per fora són: 34'60 x 9'20 x 12'00 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; si les comparem amb les mesures de l'interior ens mostren un gruix considerable dels murs, gruix que, en alguns punts, arriba als dos metres i fins els supera.
Campanar merament funcional aixecat en el segle XVI. Té planta rectangular (5'53 x 4'93 m). Està bastit amb murs de carreus mitjans i queda coronat per una cornisa de teules sobreposades i una teulada baixa de quatre vessants. La cel·la té finestres d'arc de mig punt amb l'ampit que sobresurt, una a cada cara; hi penja una campana; té una senzilla motllura a la seva base; unes espitlleres es troben obertes una sota finestres i l'altra prop de la base. Pel seu interior pujava una escala que en el primer tram era de pedra, un segon el tenia de fusta i el del final de ferro; avui (2009) tota ella és metàl·lica, arrapada als murs. La cel·la queda coberta per una volta de canó amb imposta a la seva base.
Situació: angle nord-est de l'edifici, adossat al mur nord tocant a l'absis encarat a llevant.
Alçada: 20'92 metres.
Esveltesa: 3,7
En àrees properes al temple s'hi troba un cementiri modernista (1916) degut a l'arquitecte diocesà Bernardí Martorell i Puig (1877-1937), deixeble de Gaudí; i també una excavació arqueològica amb una gran quantitat de sitges enterrades, moltes d'elles encara amb la coberta o tapa original; sembla que són d'una època força endarrerida de la cultura ibèrica, de fa uns 2500 anys, i que estaven destinades a contenir el gra aconseguit per les comunitats situades als turons de l'entorn com es pot veure per les restes dels poblats avui posats al descobert; aquest gra segurament era venut a les planes properes al mar i transportades, possiblement, per mitjà del riu Cardener que passa a poca distància.
Protecció Bé Cultural d'Interès Nacional 368-MH-ZA
Identificador: RI-51-0012371
Autor
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (16-09-2003)
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (23-07-2009)
  • 18 Fotos
    Editor de la fitxa DALMAU i ARGEMIR, Delfí
    Actualització 13-04-2016


  • Fitxa reduïda (PDF)
  • OLIUS: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 16-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 24 Visitants: 23 Usuaris: 1 - francesc