Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Pere de Matamargó - PINÓS (CATALUNYA)

(Referència: 8253)


Alçada del campanar 20.85
Descripció Altitud: 651 metres.
Església d'un barroc senzill aixecada cap el 1650. Consta d'una nau amb un absis poligonal cobert per una volta de nervis; està acompanyada de capelles laterals. El frontis té una portalada classicitzant amb un portal en arc rebaixat; el marc finament motllurat està flanquejat per unes pilastres toscanes adossades als muntants, per un entaulament i per un frontó circular i motllurat amb un relleu decoratiu al timpà; una rosassa motllurada i atrompetada queda oberta a mitja alçada i està coronat per una cornisa angular amb un doble fris al dessota format per uns relleus amb ziga-zaga. Ha estat bastida amb murs de maçoneria de pedres petites mig carreuades.
Guarda dos retaules barrocs, un de Segimon Pujol, el del Roser, i l'altre del 1796 situat a l'altar major és de Josep Pujol i Lluhí (1734-1809) dedicat a Sant Pere.
Campanar d'un barroc senzill coetani del temple. Té planta quadrada (4'30 x 4'30 m) i està coronat per una cornisa amb gàrgoles als angles i un terrat amb balustrada i pinacles de bola als quatre caires. Els seus murs són de maçoneria com al frontis amb un arrebossat en mal estat i escàs, i carreus de pedra rogenca a cantoneres. La cel·la queda oberta amb finestres d'arc de mig punt, una a cada cara; hi penja alguna campana; n'hi ha una altra de rectangular a mitja alçada a la cara frontal; una motllura es troba situada entre la cornisa i les finestres. Una escala de pedra sobre voltes i arrapada als murs arriba fins a la cel·la; des d'ella al terrat s'hi puja per una escala de gat.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al sud-oest del frontis encarat a migdia.
Alçada: 20'85 metres.
Esveltesa: 4,8
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-17563
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (21-10-2003)
 • 2 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 13-04-2016


 • PINÓS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 08-04-2020
  Convertir a PDF