Inventari de Campanes

Monestir de Santa Maria d'Amer - AMER (CATALUNYA)

(Referència: 8190)


Alçada del campanar 45.6
Descripció Altitud: 200 metres.
Església de l'antic monestir romànic del segle XII amb elements anteriors del segle XI; fou reconstruïda al segle XVII en estil gòtic després d'ésser desfeta al segle XV per un terratrèmol. Consta de tres naus de tres trams capçades per tres absis semicirculars, dos d'ells romànics amb arcs cecs i lesenes llombardes; el tercer modern n'imita un de romànic. La façana és del segle XVI refeta el 1946. La nau principal està coberta per una volta de canó lleugerament apuntat i descansa damunt dos arcs torals; està separada de les laterals per arcs formers de mig punt, dos per banda, damunt tres conjunts de quatre columnetes que descansen en en una gran base comuna quadrada; sobre l'arc triomfal de l'absis major avui hi ha un òcul. Els seus murs interiors són de carreus matussers, els exteriors estan arrebossats. Una construcció que aparenta una nau a la banda de tramuntana, acabada en un nou absis semicircular de caire romànic més modern que els tres originals fa que amb les capelles obertes al migdia pugui fer pensar que hi ha una nau transversal propera a la capçalera i constituir un transsepte. El cor amb barana de balustres de fusta es troba damunt una volta d'aresta i d'un arc carpanell.
Dimensions: 29'15 x 6'33 x 12'85 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total de les tres naus fa 15'55 metres; el fals transsepte en mesura 30'00 x 6'53 x 6'85.
Guarda una pica baptismal d'un sol bloc de pedra de línies laterals poc corbades amb decoració en baix relleu, segurament del segle XII.
Campanar del 1900 de planta quadrada (8'00 x 8'00 m). El primer cos carreuat és d'origen romànic. Sobre d'ell hi ha un altre cos, amb l'esfera d'un rellotge, separat del primer per una ampla motllura, ha estat arrebossat simulant carreus. El cos superior o cel·la també de planta quadrada i caires aixamfranats separat de l'anterior per una fina motllura té quatre finestres estretes d'arc de mig punt amb el marc ressaltat, un a cada cara; hi pengen campanes. Està coronat per un fris d'arcs cecs sota la cornisa i per una coberta en forma de cúpula apuntada de racó de claustre de rajola blanca i roja.
Situació: sobre la nau lateral del nord proper al frontis encarat a ponent.
Alçada: 45'60 metres.
Esveltesa: 5,7
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-26458
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-10-2000)
 • 2 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 31-03-2016


 • AMER: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2019)
  campaners@hotmail.com
  : 21-09-2019
  Convertir a PDF