Inventari de Campanes

Parròquia de la Nativitat de la Mare de Déu - SERÒS (CATALUNYA)

(Referència: 8182)


Alçada del campanar 35.83
Descripció Altitud: 102 metres.
Església barroco-neoclàssica aixecada entre el 1743 i el 1753. Consta de tres naus de quatre trams, un d'ells amb el cor, un altre fa de transsepte i està capçada per un absis poligonal de cinc costats; la nau central està coberta per una volta de llunetes amb arcs torals de mig punt que descansen en una cornisa motllurada i es corresponen amb les pilastres que ressalten dels brancals de les laterals; aquestes es cobreixen amb voltes d'aresta; té una cúpula sobre petxines al creuer dins un cimbori octagonal amb un alt cupulí. Les naus laterals no són sinó passadissos oberts entre les capelles; a l'extrem del braç esquerre del transsepte hi ha oberta la capella del Sang Àngel Custodi (1778-1792) amb cúpula i cambril; el cor dels peus descansa sobre un arc carpanell i una volta de llunetes. Els seus murs són de carreus mitjans ben escairats i alineats al frontis, de maçoneria amb carreus a cantoneres als laterals, tot en pedra d'un to groguenc mig marronós.
El frontis té una portalada barroca amb un portal en arc rodó i muntants estriats flanquejat per fines columnes sobre pedestals bulbosos, una cada banda, un entaulament sinuós i una fornícula sense imatge; un destacada motllura ressegueix de banda a banda tota la façana i es corba sobre la fornícula central deixant un espai al seu voltant reomplert de decoració a base de volutes i contra-volutes; al seu damunt hi ha oberta una finestra rectangular amb el marc ressaltat i, per coronament, una cornisa amb curvatura convexa semicircular al centre amb creu al cim i amb altres dues de còncaves als laterals; una motllura està a mitja alçada i separa la zona baixa de la part superior. Unes pilastres toscanes que ressegueixen de dalt a baix el frontis estan coronades per pinacles; divideixen el frontis en tres zones que es corresponen amb les tres naus interiors, la central es troba lleugerament més endarrerida que les laterals; en aquestes s'hi troben unes fornícules sense imatge rodejades per un ample espai limitat per una gran arcada cega que descansa en fines pilastres toscanes.
Dimensions de les tres naus: 36 x 26 metres, respectivament de llargada i amplada.
Arquitectes: mestre d'obres Josep Daura i el seu fill Climent Daura qui va ser el tracista de la capella de l'Àngel Custodi.
Campanar neoclàssic coetani del temple. Té un primer cos de planta quadrada (8'52 x 8'52 m) i un de segon vuitavat amb motllures a diversos nivells, una esfera horària a la cara frontal a la zona inferior i, a la superior o cel·la, finestres d'arc de mig punt a cada costat alternant les obertes i les cegues; hi pengen campanes. Està coronat per una cornisa destacada i per un terrat amb barana de carreus decorada amb òculs a cada costat, alternant els oberts i els cecs; els caires del cos vuitavat tenen un cert relleu a manera de pilastres cantoneres. Els seus murs són de carreus mitjans de pedra d'un to groguenc mig marronós ben escairats i alineats.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al nord-oest del frontis encarat a ponent.
Alçada: 35'83 metres.
Esveltesa: 4,2
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-14655
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (07-07-2002)
 • 4 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 30-03-2016


 • SERÒS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 30-03-2020
  Convertir a PDF