Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Pere - PUIGVERD DE LLEIDA (CATALUNYA)

(Referència: 8181)


Alçada del campanar 29.41
Descripció Altitud: 210 metres.
Església del 1600 refeta al segle XVIII amb característiques neoclàssiques. Consta de tres naus i capçalera recta; la nau central de quatre trams està coberta amb voltes d'aresta sobre de tres arcs torals de mig punt i d'una imposta classicitzant motllurada; les laterals ho estan amb voltes de llunetes; queden separades per arcs formers de mig punt que descansen en pilars cruciformes. El cor amb barana de balustres de fusta descansa en un arc carpanell i una volta de llunetes.
El frontis té un portal rectangular on hi figura la data incisa del 1720; està flanquejat per unes fines pilastres toscanes sobre pedestals adossades als brancals; sostenen un entaulament i un frontó truncat amb una petita fornícula amb imatge al timpà; una rosassa motllurada apareix a mitja alçada i un petit òcul es troba sota l'angle superior del frontó triangular que corona tota la façana. El seu mur té un parament de carreus petits de pedra groguenca ben escairats i alineats; el morter de calç és força visible; està dividit en tres zones per pilastres toscanes que recorren la façana de dalt a baix en correspondència amb la divisió interna de tres naus i, al capdamunt, una destacada motllura composta forma amb la cornisa angular un gran frontó triangular amb pinacles als tres angles.
Dimensions 20'72 x 7'23 x 11'30 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total de les tres naus és de 15'11 metres.
Campanar neoclàssic coetani del temple. Té un primer cos de planta quadrada (4'90 x 4'90 m) incorporat a la fàbrica del temple i no visible exteriorment; en sobresortir de la teulada es converteix en un segon alt cos de planta vuitavada ornat per unes motllures a diversos nivells que el divideixen en dos, amb un rellotge d'esfera en el primer a la cara frontal; en el segon hi ha obertes vuit finestres d'arc de mig punt, una a cada cara, una cornisa motllurada amb gàrgoles als angles, i una torrella també vuitavada amb noves finestres d'arc de mig punt amb balustrades, una a cada costat. Està coronat amb una cornisa i una teulada piramidal amb pinacle al cim i altres de petits als angles.
Una escala ampla de graons de pedra picada arrapada a les parets i amb barana de fusta puja fins a la cel·la tot deixant un ull central; a partir del nivell del cor els graons i la barana són senzills d'obra; a mitja alçada queda dins d'un cilindre d'obra i es converteix en escala de cargol fins a l'entrada de la cel·la. En ella hi ha dues campanes grans i una de petita; l'estança queda coberta per una cúpula rebaixada. L'escala segueix cap amunt en forma de cargol dins un nou àmbit cilíndric fins entrar en una segona estança amb vuit finestres amb baranes de balustres (en una hi manca un balustre); està coberta per una volta cupular sobre una estructura de fusta. Els seus murs són de carreus ben escairats de pedra groguenca amb morter de calç molt visible a les juntures.
Situació: sobre la nau lateral esquerra, fent angle al sud-est del frontis encarat a llevant.
Alçada: 29'41 metres.
Esveltesa: 6
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-14626
Campanes Les campanes estan mecanitzades amb la tecnologia de Salvador MANCLÚS, una tecnologia obsoleta que substitueix els jous de fusta per altres metàl·lics, dotats amb motor de volteig continu que no permet cap control de velocitat, ventar o invertir les campanes, i que impedeix literalment qualsevol toca manual. Dit d'altra manera: ni respecta les tradicions locals ni la sonoritat original, i tampoc permet els tocs manuals. A més posa en perill campanes, campanar i batalls. Nota de Francesc LLOP i BAYO (30-03-2016)
Propostes Caldria restaurar el conjunt, reposant jous de fusta, i amb motors d'impulsos que reprodueixen els tocs tradicionals i no impedeixen els tocs manuals. Nota de Francesc LLOP i BAYO (30-03-2016)
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (27-06-2004)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (27-04-2012)
 • 10 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 30-03-2016


 • PUIGVERD DE LLEIDA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 01-04-2020
  Convertir a PDF