Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Miquel - ARTESA DE LLEIDA (CATALUNYA)

(Referència: 8151)


Alçada del campanar 30.12
Descripció Altitud: 202 metres.
Església neoclàssica del segle XVIII. Consta d'una nau de quatre trams coberta amb una volta de llunetes sobre quatre arcs torals de mig punt damunt una imposta classicitzant i pilastres toscanes que sostenen els arcs torals. Està capçada amb un presbiteri poligonal cobert per una volta semi-cupular en forma de petxina i per un absis també poligonal de tres costats; queda prolongat per un tram amb volta de llunetes; flanquegen la nau tres capelles laterals per banda obertes amb un arc de mig punt. El cor amb barana metàl·lica descansa sobre un arc carpanell damunt baixes pilastres toscanes de pedra picada i d'una volta de llunetes rebaixada.
El frontis té un portal del 1756 rectangular amb el marc motllurat i flanquejat per pilastres toscanes sobre pedestals d'escàs relleu adossades als muntants, un entaulament amb una fornícula amb imatge al damunt i, a la part alta, un motllura horitzontal de cap a cap de la façana i una rosassa atrompetada sota una destacada cornisa angular motllurada. Unes grades en posició lateral i unes altres de centrals amb una senzilla barana metàl·lica donen accés al portal. El mur del frontis presenta un parament de carreus mitjans ben escairats de pedra marronosa clara i fosca barrejada i amb el morter de calç força visible.
Dimensions: 28'37 x 8'51 x 13'60 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals fa 16'75 metres.
Campanar neoclàssic coetani del temple. Té planta gairebé quadrada (5'30 x 5'70 m); al damunt del primer cos i sobresortint del nivell de la teulada se n'aixeca un de vuitavat coronat per una cornisa motllurada destacada i un terrat amb barana de carreus amb un petit òcul a cada costat i un passamà motllurat. Els seus murs de carreus ben escairats són com els del frontis
La cel·la queda oberta amb vuit finestres d'arc de mig punt, una a cada cara; hi pengen algunes campanes. Una escala ampla puja per l'interior amb graons de pedra picada, barana de ferro fins arribar al nivell del cor; segueix amb una barana d'obra enguixada.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al nord-est del frontis orientat al sud-est.
Alçada: 30'12 metres.
Esveltesa: 5,2
Protecció Bé Cultural d'Interès Local 2001
Identificador: IPA-14220
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (27-06-2004)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (28-04-2012)
 • 6 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 11-03-2016


 • ARTESA DE LLEIDA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 08-04-2020
  Convertir a PDF