Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Gil - TORÀ (CATALUNYA)

(Referència: 8136)


Alçada del campanar 27
Descripció Altitud: 450 metres.
Església aixecada el 1567 en estil gòtic florit. Consta d'una nau de tres trams coberts amb voltes ogivals estrellades i capçada per un absis poligonal de cinc costats. El cor amb balustrada de pedra descansa sobre un arc carpanell i una volta estrellada; té trifori. El portal rectangular del 1568 es troba a la façana de ponent amb llinda i muntants estriats; fins fa poc estava paredat i actualment (2006) obert hi té una porta de ferro forjat envidriada i un cancell de vidre; al davant hi té unes poques grades d'accés; el mur mostra un parament de carreus de pedra grisa grans i ben escairats disposats en filades uniformes; la calç de les juntures és força visible
La portalada principal es troba oberta a la façana lateral sud; és d'estil renaixentista, del mestre Francesc Robert, picapedrer (maçó); avui es troba força menjada per l'erosió. Té un portal en arc de mig punt flanquejat per dues fines columnes estriades per banda que descansen en sengles pedestals; entre elles hi ha fornícules avui buides; també n'hi ha una altra damunt del portal igualment mancada d'imatge. La façana, com el portal, té els seus elements constructius molt desgastats pel temps; el mur, en part atalussat, té el parament de carreus de pedra vermellosa ben escairats i alineats aprofitats de l'antic castell; mostra algun antic recobriment d'arrebossat avui molt perdut.
Dimensions: 24'22 x 8'13 x 11'77 metres de llargada, amplada i alçada respectivament; l'amplada total des del fons de la capella lateral de l'esquerra arriba als 21 metres.
Arquitecte: Melcior Gener (1567).
Guarda una imatge gòtica de talla: Sant Gil.
Campanar barroc del 1700. Té un primer alt cos de planta quadrada (4'85 x 4'85 m); el segon és octagonal irregular; està coronat per una cornisa motllurada amb pinacles de bola als angles i una teulada piramidal de poca alçada. La cel·la queda oberta amb quatre finestres d'arc de mig punt, una a cada cara alterna; hi pengen campanes. Els murs tenen carreus ben escairats al primer cos i de paredat arrebossat amb carreus a les cantoneres al segon; una motllura els separa, una altra es troba a l'arrencada dels arcs de les finestres i una tercera a sota la cornisa.
Situació: sobre la nau del temple en l'angle sud-oest del frontis encarat a ponent.
Alçada: 27'31 metres.
Esveltesa: 5,6
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-26300
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (07-07-2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (10-09-2006)
 • 7 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 10-03-2016


 • TORÀ: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 08-04-2020
  Convertir a PDF