Inventari de Campanes

Parròquia del Sagrat Cor - SANT GUIM DE FREIXENET (CATALUNYA)

(Referència: 8128)
Alçada del campanar 28.18
Descripció Altitud: 738 metres.
Església aixecada entre el 1934 i el 1940. Consta d'una nau de cinc trams coberta per una volta de llunetes apuntada amb arcs torals amples que baixen fins al terra tot aprimant-se; l'acompanyen dues capelles laterals per banda; està capçada per un absis semicircular amb robustos contraforts per l'exterior; el presbiteri queda cobert per nervis que es prolonguen fins al terra; entre ells s'obren finestres altes triangulars amb els costats corbats. El cor amb barana de fusta descansa en un arc carpanell i una volta de llunetes. El frontis té un portal en arc apuntat de pedra clara ben escairada amb una arquivolta sobre fines columnetes i un guardapols que descansa en mènsules; una rosassa motllurada es troba a mitja alçada i està coronat per una cornisa angular amb motllura. Els seus murs són de maçoneria a base de petites peces irregulars, mig carreuades, petites i planes, blanquinoses, pròpies de la pedra de la Segarra
Dimensions: 25'51 x 9'60 x 13'00 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; des del fons de les capelles laterals l'amplada total arriba als 13'67 metres.
Arquitecte: Vic, d'Igualada.
Campanar coetani del temple. Té planta gairebé quadrada (4'45 x 4'30 m) i un segon cos vuitavat coronat per una cornisa motllurada i una agulla piramidal aguda de pissarra negra amb una creu metàl·lica al cim, força alta, però no tinguda en compte a l'hora de fer al càlcul de l'alçada del campanar. La cel·la queda oberta amb quatre finestres d'arc apuntat i un ampit ressaltat, una a cada cara alterna; hi pengen dues campanes, una de gran i l'altra mitjana. Dues finestretes més estan obertes a la cara frontal a mitja alçada i dues més al primer nivell. L'esfera d'un rellotge es troba sota les finestres de la cel·la. Els seus murs, com en tot l'edifici, són de maçoneria de pedra blanca segarrenca, mig carreuada al primer cos, i en el segon vuitavat les peces estan ben escairades, i són igualment petites i ben alineades.
Per una porta entrant al temple a la dreta s'accedeix a l'interior del campanar; una escala amb graons d'obra amb marge de fusta puja fins a la cel·la damunt voltes catalanes i arrapada a les parets; a un terç de l'alçada l'escala es converteix en rampa i acaba en un curt tram de graons. Situació: adossat al mur de migdia fent angle al sud-oest del frontis orientat a ponent.
Alçada: 28'18 metres.
Esveltesa: 6,3
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-26219
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (05-05-2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (01-05-2012)
 • 6 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 10-03-2016

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Cel·la de campanesCampana (1)MURUA (VITORIA)80296
  Cel·la de campanesCampana (2)MURUA (VITORIA)100579

 • SANT GUIM DE FREIXENET: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 21-01-2021
  Convertir a PDF