Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria de la Plaça - SANAÜJA (CATALUNYA)

(Referència: 8125)

Descripció Altitud: 410 metres.
Església del gòtic tardà aixecada entre 1509 i el 1515. Consta d'una nau coberta amb una volta ogival simple capçada per un absis poligonal asimètric ja que a una banda s'hi obren capelles laterals amb voltes estrellades amb cinc claus de volta, i a l'altra banda, una senzilla capella amb volta ogival. Té un transsepte amb cúpules barroques als dos extrems; té cor i un cancell digne.
La façana principal barroca (1805) té un portal rectangular flanquejat per columnes estriades toscanes adossades als muntants sobre pedestals, un frontó circular amb el timpà nu, dos petits òculs a banda i banda del portal, un òcul gran motllurat i atrompetat a mitja alçada amb vidriera de colors on es representa l'Assumpció, una finestra rectangular atrompetada, antiga fornícula, situada sota mateix de la teulada amb decoració barroca senzilla i, al capdamunt, una cornisa convexa al centre i sinuosa als laterals amb cinc pinacles, un a cadascun dels punts d'inflexió, amb dos ulls oberts sota mateix del centre de la cornisa que converteixen la façana en una espadanya d'on penja una campaneta; la seva alçada arriba als 17'70 metres. Els murs del temple són de carreus ben escairats i alineats de pedra marronosa tant per l'interior com per l'exterior.
Dimensions: 32'57 x 7'45 x 10'45 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; el transsepte en fa 16'60 x 7'00 x 10'45; una cúpula arriba als 13'15 metres d'alçada i amb el cupulí al 17'12.
Arquitecte: mestre d'obres Joan Gausia de Balaguer.
Guarda a l'altar major una talla moderna de la Mare de Déu Coronada; una pica beneitera adossada al mur i amb un peu amb decoració floral i amb una boca semicircular amb aparença exterior i interior de petxina, segurament renaixentista; moltes claus de volta tenen una gran qualitat.
Protecció Bé Cultural d'Interès Nacional
Identificador: IPA-450
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (07-07-2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (19-05-2010)
 • 3 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 10-03-2016


 • SANAÜJA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 15-04-2021
  Convertir a PDF