Inventari de Campanes

Parròquia de l'Assumpció de Maria - LES OLUGES (CATALUNYA)

(Referència: 8117)


Alçada del campanar 23.18
Descripció Altitud: 530 metres.
Església neoclàssica bastida en els segles XVIII-XIX amb murs de petits carreus matussers; té barrejats panys de maçoneria; el mur del frontis, així com algun de lateral, es troba amb un arrebossat avui (2001) mig perdut. Consta d'una nau amb passadissos laterals i una capella fonda coberta amb una cúpula i un cupulí; la nau de quatre trams està coberta amb voltes de llunetes sobre quatre arcs torals de mig punt i està capçada per un absis recte cobert per una volta de petxina sobre arcs raconers. El cor descansa en un arc carpanell recolzat damunt el cancell.
El frontis té una portalada abarrocada amb un portal rectangular amb pilastres toscanes adossades als muntants, un doble entaulament llis i un frontó truncat acabat en volutes; a mitja alçada hi té un òcul motllurat i dues finestretes rectangulars cegues a les bandes; per coronament la cornisa està corbada en arc convex al centre i còncau als laterals amb tres pinacles repartits al seu damunt. Dues escaletes d'accés lateral salven el desnivell del carrer respecte del portal,
Dimensions: 21'95x 7'15 x 12'43 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total inclosos els passadissos fa 15 metres.
Campanar rústic simplement funcional. Té planta rectangular (4'00 x 4'65 m) i està coronat per una cornisa i una teulada baixa a quatre vessants amb gàrgoles als angles poc més avall de la cornisa. La cel·la queda oberta amb quatre finestres d'arc de mig punt, una a cada cara; hi pengen campanes. Els seus murs són de carreus irregulars, prims i allargassats en pedra blanca segarrenca; no tenen altre element que trenqui la seva nuesa que, a mitja alçada, una finestra estreta per banda, gairebé una espitllera.
L'escala d'obra que puja fins a la cel·la, estreta, ho fa per entre dos murs, un d'interior de força gruix i el del campanar; està arrapada als dos murs però en el tram final el mur interior desapareix igualment com la barana. El terra de la cel·la descansa sobre una gran arcada de mig punt.
Situació: adossat al mur de ponent, en l'angle que forma amb la capella fonda i darrere d'ella.
Alçada: 23'18 metres.
Esveltesa: 5
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-21210
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (07-07-2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (29-07-2009)
 • 5 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 10-03-2016


 • LES OLUGES: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 11-08-2020
  Convertir a PDF