Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Cugat - IVORRA (CATALUNYA)

(Referència: 8104)


Alçada del campanar 27.09
Descripció Altitud: 567 metres.
Església neoclàssica aixecada entre el 1780 i el 1782 i bastida amb murs de pedra picada marronosa fosca de peces mitjanes o grans. Consta de tres naus, la central coberta amb una volta de llunetes queda separada de les laterals per pilars quadrats; té la capçalera recta i un transsepte amb cimbori octagonal que engloba la cúpula del creuer. El frontis té una portalada amb el portal en arc de mig punt motllurat i flanquejat per semi-columnes toscanes sobre pedestals adossades al mur, un entaulament amb la cornisa destacada i, al damunt, una fornícula amb prou feines enfondida amb decoració cal·ligràfica i bordó motllurat; un òcul atrompetat i motllurat està obert a mitja alçada; té un gran frontó triangular per coronament.
Arquitecte: Francesc Ponç.
Guarda un retaule gòtic del segle XV dedicat a la Mare de Déu i al Sant Dubte; també conserva les relíquies del fet del Sant Dubte (fet del s. XI), i una pintura mural al presbiteri de Vilà Moncau (2010).
Campanar neoclàssic coetani del temple. Té un primer alt cos de planta pràcticament quadrada (4'12 x 4'10 m); un segon cos de caires aixamfranats està decorat amb pilastres a cada caire i coronat per una cornisa motllurada; per damunt, un terrat amb balustrada i uns petits pinacles de bola sobre els pilars dels angles; hi té quatre arcs units al centre en diagonal sobre els quals se sustenta una creu metàl·lica no inclosa en la mesura de l'alçada. La cel·la queda oberta amb quatre finestres d'arc de mig punt, una a cada cara; hi pengen campanes; té una motllura a la base del segon cos, una altra molt fina a l'arrencada dels arcs de les finestres i un franja filetejada sota de la cornisa. Els seus murs són de carreus ben escairats de pedra marronosa lleugerament més clara que els del temple.
Situació: sobre l'ala dreta del temple fent angle al nord-oest del frontis encarat a tramuntana.
Alçada: 27'09 metres.
Esveltesa: 6,5
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-26030
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (25-03-2002)
 • 3 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 09-03-2016


 • IVORRA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 24-01-2021
  Convertir a PDF